Скопски вестник: Гръцки и български евродепутати се обединиха срещу Македония

Македонски вестник обвини във вторник гръцките и българските евродепутати, че са обединили силите си в Европейския парламент, за да променят в негативна посока доклада за страната на докладчика на ЕП за Македония Ричард Хоуит. Иначе, въпреки че съдържал много забележки, докладът имал "и много становища в подкрепа на политическите надежди на държавата".

Първото нещо, което бе критикувано, бе становището, че Европейският съвет трябва да послуша препоръката на Европейската комисия и да започне преговори за членство с Македония, пише издаваният в Скопие "Утрински вестник". Тази позиция, продължава вестникът, предизвика предложения с цел това да не бъде безусловно, а да бъде обвързано с решаването на спора за името и други въпроси.

За първи път гръцките и българските евродепутати имаха "пълни ръце с аргументи" срещу Македония, пише "Утрински вестник". Освен известните национални позиции, които те винаги са демонстрирали в ЕП, за да попречат на Македония, сега те са изтъкнали липсата на свобода на медиите, зависимостта на съдебната система, неадекватното отношение към бизнеса, активизирането и разпространяването на отрицателно отношение към съседните страни или недобросъседски отношения и други.

Българският евродепутат Андрей Ковачев е призовал да бъдат обявени имената на агентите на македонските тайни служби, нещо, което очевидно се следи внимателно в България, коментира изданието.

И българските, и гръцките евродепутати са се опитали да затвърдят условието за добросъседските отношения като ключов критерий, като са подчертали, че в Македония се интерпретира историята "манипулативно" за сметка на съседните държави и че се предприемат действия и се правят изявления, които влияят отрицателно на съседните страни.

Македонският премиер Никола Груевски заяви, че Македония работи усилено за по-бързата интеграция в НАТО и Европейския съюз, но това не е лесна работа, защото Гърция е в по-добра позиция, пише още в. "Утрински вестник".

"Работим усилено, за да променим ситуацията със спора за името и Македония да успее в усилията си за членство в НАТО и за започване на преговорите с ЕС, въпреки че това не е лесен въпрос, защото Гърция, като държава членка на тези организации, разполага с всички права, включително и правото на вето", посочи Груевски.

По думите на премиера е важно македонската страна да направи всичко, което е по силите ѝ и да използва всички възможни механизми, независимо от това дали ще бъде постигната целта.

Новоизбраният председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ)  Жан-Клод Миньон изтъкна в Страсбург, че асамблеята трябва по-активно да се включи в решаването на проблема с името на Македония, който според него е "смешен" и "идва от някакво друго време", пише друг македонски вестник - "Дневник".

Миньон е изтъкнал, че ПАСЕ трябва да играе по-активна роля в решаването на замразени конфликти между страните членки на Съвета на Европа, като по думите му един от тези конфликти е и въпросът за името на Македония - единствената страна, която членува в Съвета на Европа с временно име.

Споделяне

Още от Балкани