Скопски вестник: Не се знае дали има напредъка по договора за добросъседство

Българският президент Росен Плевнелиев още не е отговорил на призива на македонския си колега Георге Иванов за възможно по-бързо подписване на Декларация за добросъседство, съобщи скопският вестник "Вечер", цитиран от БТА.

От кабинета на македонския президент поясниха, че това изявление е било направено в отговор на изявление на Плевнелиев.

Изобщо не разбираме защо днешната власт в Скопие се отказа от тази добра декларация за добросъседски отношения, заявил Плевнелиев миналата седмица.

Нито едната, нито другата страна оповестяват подробности за разговорите на работните групи, формирани от двете министерства на външните работи, поради което не се знае има ли напредък по спорните въпроси, пише вестникът.

От македонското външно министерство заявиха за "Вечер", че е постигнат напредък "чрез искрен диалог с визия за бъдещето". Макар президентите да не са пряко включени в тези разговори, след изявлението на българския си колега, че подписването на Декларацията от 1999 г. може да има същия ефект, македонският държавен глава Иванов спешно отправи открит призив двамата президенти да подпишат Декларацията веднага и без отлагане, в София или в Скопие.

"Вечер" отбелязва, че общото честване на празника на светите братя Кирил и Методий в София на 11 май по стария календар, организирано от академиите на науките на двете страни - българската БАН и македонската МАНУ, е предизвикало позитивни реакции в двете страни и е поставило въпроса означава ли това, че има придвижване по една от трите спорни точки, по които екипите на двете страни преговарят през изминалия период - тълкуването и честването на историята.

Другите два проблема, заради които формираните групи от двете страни не могат да стигнат до компромис за подписване на договор за добросъседство, за който настоява България, са езикът, на който ще бъде подписан документът, и искането на официална София Македония да се откаже от правото да защитава правата на македонското малцинство в България, при което страната би се отказала от това право едностранно, без същото задължение да поеме и България, пише "Вечер".

Становището на македонския външен министър, което е изразено и в изявления за българските медии е, че не ни е необходим договор за добросъседство, тъй като между двете страни има основа за отлични отношения, каквито вече съществуват между хората. Според ръководителя на македонската дипломация е по-добре да няма договор, отколкото да има такъв, който ще създава допълнителни проблеми, пише скопският вестник.

Няма информации дали София се е отказала от исканията, с които трябва да се допълни старата Декларация и да прерасне в нов Договор за добросъседство. През изминалите години София интензивно връща духовете от миналото и оказва натиск декларацията от 1999 г. да прерасне в междудържавен договор, пише изданието. България видя благоприятен момент в македонските евроатлантически аспирации и в решаващия момент на Европейския съвет през декември преди две години свърши работа на Атина и отказа подкрепа за страната ни, пише скопският вестник.

Декларацията за добросъседство бе подписана през 1999 г. от тогавашните премиери на двете страни Любчо Георгиевски и Иван Костов. Още тогава се появи идеята въз основа на този текст да бъде подписан междудържавен договор.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?