Скопски вестник: От Брюксел ни поляха със студен душ

Тъкмо в периода, в който с голям оптимизъм се очаква срещата на Европейския съвет през декември, на която бихме могли да получим дата за преговори с ЕС за пълноправно членство, както обяви еврокомисарят Щефан Фюле, от Брюксел ни поляха със студен душ, пише скопският вестник "Дневник", цитиран от БТА.

И тъкмо след като извоювахме една дипломатическа битка, след като в доклада на Европейската комисия се появи определението "македонски", посланикът на делегацията на ЕС в страната Айво Орав ни нарече "славомакедонци", пише вестникът.

Това става преди новия кръг разговори за името в Ню Йорк, отбелязва изданието. За дипломатите и анализаторите това е активиране на бомба със закъснител за името, пише "Дневник".

В петък посланикът на ЕС, говорейки пред Европейския парламент за предизвикателствата и за перспективите на Македония по отношение на европейската интеграция, употреби термина "славомакедонци" четири пъти в своята реч, пише скопският вестник.

Орав бе много внимателен в използването на името на държавата и така правителството на Македония често наричаше"правителството в Скопие", пише "Дневник".

Изявлението на Орав идва само няколко дни след интервюто на еврокомисаря Щефан Фюле за Ройтерс, в което той ясно очерта най-новите позиции на Европейската комисия за интеграцията на Македония.

Фюле каза, че Македония идната година може да започне преговори за присъединяване към ЕС и без да е решен дългогодишният спор за името със съседна Гърция, припомня вестникът..

Терминът "славомакедонски" е подобен на "славофони", който се използваше по-рано в доклади, за да се обозначи"македонското малцинство в Гърция". Но това наименование с годините се поправи заради забележките на македонците, които остро реагираха на това, пише скопският "Дневник".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани