Скопският в. "Дневник": Груевски и Орешарски разочароваха"каракачановци"

Съвместното заседание на македонското и българското правителство в Кюстендил показа, че двете държави умеят да водят политика, която е по-различна от онази, която искат крайнодесните на маргинализирания Красимир Каракачанов, се казва в коментар на журналистката Ивана Костовска, публикуван в македонския вестник "Дневник".

За разочарование на съмишлениците на Каракачанов на изток и на юг, премиерите в Кюстендил размениха приятелски послания, които накратко могат да се опишат като добросъседство, се казва в коментара.

Политическата криза и фактът, че проучванията на общественото мнение сочат, че българските граждани са готови да отидат на избори, не поколебаха българския премиер да даде сигнал, че България не иска да тръгне по стъпките на Гърция.

Без да се страхува, че могат да го обвинят в смекчаване на твърдата политика към страната ни, която очертаха Бойко Борисов и Росен Плевнелиев, Орешарски заяви, че различията в политически план не трябва да бъдат пречка за икономиката, както и че подкрепя Македония по пътя ѝ към ЕС и към НАТО, се казва в коментара.

Във всеки случай Македония и в бъдеще трябва да показва, че не иска да бъде заложник на късогледа и егоистична политика от страна на съседите и то чрез инициативи за срещи, общи правителствени заседания и проекти за икономическо сътрудничество. Не съществува друга формула за добросъседство, заключава македонската журналистка.

С подписването на договор за добросъседство България ще отвори пътя на Македония към ЕС, пише вестник "Вечер", цитиран от БТА.

 

София не шантажира, а само настоява за договор по своя мярка, пише скопският вестник.

Общата история с Македония е чувствителен въпрос и не трябва да отричаме някои исторически реалности, казва министърът на външните работи на България Кристиан Вигенин в интервю за Българското национално радио, за което съобщава македонският "Дневник".

Вигенин е цитиран с думите, че е възможно още през август да се състои ново съвместно правителствено заседание в Македония, за което се очаква покана от македонската страна, пише "Дневник".

Гърците очакват натиск от САЩ за затваряне на спора за името, пише "Утрински весник". Една седмица преди заминаването на гръцкия премиер Андонис Самарас във Вашингтон, в Гърция цари неизвестност какво ще поискат САЩ от Атина във връзка със спора за името, пише скопският вестник. Очаква се американски натиск и искане гръцката страна да направи стъпки за по-бързо решаване на спора за името, посочва изданието.

Макар македонско-гръцките различия около името да не бъдат приоритетна тема в дневния ред, все пак се очаква, че САЩ ще поискат Атина да даде всичко от себе си, за да се постигне напредък в преговорите и да може да се отвори пътят към НАТО и ЕС за Македония, отбелязва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?