Скоро може да няма кой да марширува пред президентството

Около 40% от местата за гвардейци са незаети, МО се опитва да ги запълни с по-високо заплащане

Гвардейци пред президентството, сн. БГНЕС
Един от церемониалните символи на държавата - Националната гвардейска част - от години е в затруднено положение заради липсата на кадри и засега няма перспектива проблемите там да се решат.
 
Според източници на Меdiapool незаети са около 40% от местата и гвардейците вече са силно затруднени да изпълняват задълженията си в официалните церемонии и военни ритуали.
 
В отчаян опит да намери кандидати МО вдига допълнителните пари, които гвардейците получават за специфични условия на труд.
 
Вместо 100 лв. месечно към заплатите си войниците ще вземат 200, за сержантите парите скачат от 60 също на 200, а за офицерите – от 30 на 100. Очаква се промяната да влезе в сила до месец.
 
Службата на гвардейците е една от най-тежките в армията – тренира се всекидневно и се поема свръхнатоварване. Кандидати няма от години.
 
Гвардейците трябва да отговарят на специфични условия.
 
Трябва да са високи между 175 и 185 см, да са в добро физическо състояние, да нямат белези или татуировки по видимите части на тялото. В гвардейската част се влиза с изпит за физическа подготовка и тест за интелигентност.
 
В опит да намерят повече кандидати военните се принудиха дори да намалят изискванията си, но въпросът още не е решен.
 
Основната причина е ниското заплащане. Въпреки повишението на заплатите тази година, в момента военните започват с начална заплата от 680 лева.
 
В цялата армия не достигат повече от 5000 души. И ако се спазва практиката реалните резултати да са малко по-лоши от официалните, картината става още по-мрачна.
 
Според данни на МО за тази година има предвидени средства за обявяване на конкурси за 1300 вакантни длъжности. Дори и в МО обаче са скептични, че ще се намерят достатъчно кандидати.
 
На този фон военният министър се надява да реши проблема, като реализира спорната си идея за доброволна казарма.
Споделяне

Още от България