Скоро ще има тригодишно бакалавърско обучение

В близките пет години у нас ще има вече тригодишно бакалавърско обучение, съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов в сряда. Той обаче изрази тревога, че през това време във Великобритания ще има вече двегодишно обучение за бакалаври.

Игнатов посочи, че с новия Закон за висшето образование, който се подготвя, българските висши училища ще имат вече много повече автономия и ще могат сами да въведат тригодишно бакалавърско обучение. Според него въвеждането на тригодишната бакалавърска степен ще започне постепенно в различните университети и това ще зависи от специалностите.

По думите му на този етап повечето ректори са против тригодишното бакалавърско обучение.

Академичната общност отдавна е разделена по въпроса дали за бакалавър да се учи три или четири години. Председателят на образователната комисия в предишното Народно събрание Лютви Местан (ДПС) бе на мнение, че трябва да бъде наложена формулата 3+2+3, според която за бакалавър се учи три години, за магистър още две и за доктор още три.

"Моята болка в момента е свързана с малкия брой завършващи докторанти, тъй като у нас все още съществува представата, че докторантите трябва да отидат или в БАН, или в университетите", каза Игнатов. По думите му докторантите са висшият мениджмънт на държавата и на частните фирми.

През 2009 г. редовна докторантура у нас успешно са защитили 82-ма души, съобщи министър Игнатов. Той добави, че като към тях се прибавят завършилите задочна и свободна докторантура, общият брой на завършилите е около 150.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?