Скоро ще се разбере дали ваксините предпазват от пренасяне на коронавируса

Алберт Бурла

През февруари се очаква яснота дали ваксинираните срещу Covid-19 могат да останат преносители на вируса на болестта и така да заразяват хора без имунизация. Това съобщи Алберт Бурла, изпълнителен директор на Pfizer, в разговор с евродепутати от групата на Европейската народна партия, предаде от Брюксел БТА.

Той добави, че във второто тримесечие на тази година ръководената от него лаборатория ще достави в ЕС 75 милиона дози ваксина. По неговите думи до края на годината може да се очаква Pfizer да произведе два милиарда дози, вместо 1,3 милиарда, заради успешно мащабно развитие на производствените мощности.

Бурла поясни, че засега доставките изглеждат ограничени заради липсата на достатъчно суровини за производството на ваксината. По неговите думи препаратът със сигурност действа срещу разновидностите на вируса, открити в Южна Африка и във Великобритания.

Франц Хаас, изпълнителен директор на CureVac, отбеляза, че представляваната от него лаборатория разработва технология за подобна ваксина от 20 години. Целим нашата ваксина да не изисква поставянето на две дози, добави той.

Споделяне

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?