Скоро турските граждани може да пътуват без визи в ЕС

Турция и Европейският съюз изглежда са на прага напробив по въпроса за визите, който може да даде на турските граждани свобода да пътуват в страните от ЕС в замяна на реадмисия на имигрантите, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".

Вестникът посочва, че европейският комисар за разширяването Щефан Фюле е обявил в своята страница в Туитър на 9 юли, че "се надява скоро да бъде в Турция, за да започне диалог по въпроса за визите и за подписване на споразумение за реадмисия". Дни преди изявлението на Фюле, турският министър за ЕС Егемен Багъш обяви, че се очаква европейският комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом да направи посещение в Турция много скоро, за да завърши продължилите няколко години преговори и да започне процес на либерализация на визовия режим, отбелязва "Хюриет дейли нюз".

Европейски дипломати са заявили пред изданието, че еврокомисар Малмстрьом ще дойде в Турция, само ако ще се подписва споразумение за реадмисия. Дипломатите са оценили, че ЕС и Турция са близо до финализиране на преговорите по този въпрос.

Брюксел и Анкара водят преговори по споразумение за реадмисия от повече от две години. ЕС всъщност е готов с условията по споразумението от началото на 2011 г., но Турция се въздържа от подписването му, тъй като то ще стовари допълнително бреме на плещите ѝ, предвиждайки страната да приеме обратно хилядите нелегални имигранти, които са се озовали в Европа, влизайки от турска територия. Турция настоява паралелно с това официално да започнат разговори с ясен мандат за отмяна на визовия режим за турски граждани.

След месеци преговори, Анкара и Брюксел са близо до формула, която да удовлетворява и двете страни. Тя предвижда Турция да подпише споразумението за реадмисия, а диалогът за отпадане на визите да започне с уверения към турското правителство, че процесът постепенно ще доведе до отпадане на визите. Европейската комисия прие през ноември миналата година пътна карта за безвизов режим, посочвайки конкретни сфери, в които правителството трябва да приложи реформи, закони и директиви.

Като се има предвид неотдавнашната криза в отношенията между Турция и ЕС относно отварянето на главата в преговорите за регионалната политика, заради съпротивата на Германия във връзка с недемократично отношение на Анкара към протестиращите в истанбулския парк Гези, и турски, и европейски представители признават, че подписване на споразумението за реадмисия и започване на диалог за отпадане на визите ще има позитивен ефект върху отношенията, отбелязва "Хюриет дейли нюз".

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?