Скоростта на дерайлиралия в Ню Йорк влак била висока, машинистът - задрямал

Скоростта на дерайлиралия в Ню Йорк влак била висока, машинистът - задрямал

Спирачките на влака, който в неделя дерайлира в Ню Йорк и причини смъртта на четирима души, са били изправни. Не са открити никакви отклонения от нормите, предадоха осведомителните агенции, цитирайки първите, още неокончателни изводи на следователите.

Влакът обаче се е движел със 130 километра в час, почти три пъти по-висока от максимално разрешената скорост от 48 километра в час, с която е трябвало да влезе в завоя, на който стана катастрофата. Спирачките са били задействани едва няколко секунди преди дерайлирането, когато вече е било късно.

Машинистът, който е бил с 15-годишен стаж, е казал на следователите, че малко преди инцидента е усетил замайване и е изгубил концентрация. Според друг източник той просто е задрямал.

Тестовете за алкохол, направени на машиниста, са отрицателни. Ройтерс първоначално съобщи, че и тестовете за наркотици са били отрицателни, но по-късно уточни, че тези резултати още не са готови.

Експерт от Службата за сигурност на транспорта коментира, че ако влакът е имал система за автоматичен контрол на скоростта, катастрофата е можело да бъде предотвратена.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?