Скотланд ярд отново разследва убийството на Георги Марков

Скотланд ярд отново разследва убийството на Георги Марков

Британската служба за разследвания Скотланд ярд е подновила работата по случая с убийството в Лондон на българския писател емигрант Георги Марков през 1978 година, съобщи в. "Дневник". Британските детективи са поискали осигуряването на възможност за разпит на над 40 души от бившата Държавна сигурност. Сред тях са и бившите офицери Любен Гоцев и Владо Тодоров.

От Националната следствена служба (НСлС), която се занимава с изпълнение на съдебните поръчки от чужбина, вече са сезирали МВР и Националната разузнавателна служба (НРС) за предаването на архивни документи по казуса.

По информацията на "Дневник" британските служби са възобновили разследването на убийството, защото след три месеца изтича 30-годишният абсолютен давностен срок за работа по този казус в България. Другата основна причина е, че следователите търсят в покушението на Марков методи, които биха могли да им помогнат за разплитането на случая с отровения с радиоактивен полоний бивш кадър на КГБ и критик на Путин Александър Литвиненко.

Служители на Скотланд ярд вече са посетили България през май, когато са направили заявката за достъп до определени документи.

"Оказваме пълно съдействие на колегите и мога да кажа, че онова, което липсваше - обмен на информация и от двете страни, вече е изцяло налице”, коментира следователят от НСлС Андрей Цветанов, цитиран от "Дневник". Той води от българска страна разследването на убийството.

Магистратът изказа своето "възхищение" от свършената от британската служба работа веднага след 1978 година и изрази надеждата, че бъдещата им работа може да доведе до изчерпване на всички версии за убийството.

Бившият шеф в Първо главно управление на ДС и бивш зам.-министър на външните работи о.р. генерал Любен Гоцев в четвъртък отказа да коментира предстоящата си среща с Скотланд ярд. От комисията по досиетата заявиха, че ще запазят пълна конфиденциално.

Потърсен от Mediapool за коментар, шефът на Националната разузнавателна служба ген.-майор Кирчо Киров не вдигна мобилния си телефон.

До този момент НРС отказва да предостави за изследователски цели архива за убийството на Георги Марков. Шефът на службата ген. Киров беше осъден през 2007 година от журналиста от "Дневник" Христо Христов заради своя отказ.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?