Скръб и гняв посрещнаха Путин в Кемерово, той не отиде при хората

"Те викали оттам за помощ: заключени сме, задушаваме се. Никой не помогнал."

В деня на пристигането на президента Владимир Путин в Кемерево, където в неделя в голям пожар в търговски център загинаха 64 души, в центъра на града хиляди разгневени протестираха с искания за прозрачно разследване.

Гневните жители се събраха пред сградата на губернаторството и престояха там няколко часа, като много от протестиращите взимаха думата на трибуната и обвиняваха властите в укриване на истинските размери на трагедията.

Един от протестиращите, Игор Востриков, се обърна към заместник-губернатора Сергей Цивильов с думите, че според семействата на жертвите броят на загиналите е много по-голям от обявеното, защото е изгорял целият киносалон в търговския център.

"Не искаме кръв", каза той на митинга. "Децата са мъртви, не можете да ги върнете. Нуждаем се от справедливост."

Заместник-губернаторът окачестви призива на протестиращия като "пиар акция", а Востриков отговори на това изявление, като заяви, че е загубил в пожара съпругата, сестра си и три дъщери на възраст 2,5 и 7 години.

"Те умряха, защото са били заключени в киносалона", каза Востриков в интервю за телевизия "Дожд". "Те викали оттам за помощ: заключени сме, задушаваме се. Никой не помогнал, защото когато избухнал пожарът, всички избягали."

Сред загиналите има 41 деца, съобщил за РИА Новости източник от регионалните аварийни служби. По официални данни жертвите са общо 64.

Протестиращите днес скандираха "Истината!", "Лъжци!", "Къде е Тулеев?", "Оставка!", "Колко са жертвите?", "Всички на съд!".

Събралите се искали среща с губернатора на Кемеровска област Аман Тулеев, а също и с намиращия се в града президента Владимир Путин. Путин обаче така и не отиде при тях. Тулеев все още не е посетил мястото на трагедията, нито се е срещал с роднините на пострадалите.

Вместо това по данни на Интерфакс сутринта на площада пред сградата на областната администрация в Кемерово са пристигнали шест автобуса със служители на руските специализирани военизирани полицейски части (ОМОН) и пет линейки.

Руският президент положи цветя близо до стена при злощастния търговски център "Зимна вишна" и обяви утрешния 28 март за ден на национален траур за жертвите на пожара. На разпространените от пресслужбата му кадри той полага цветя на празен площад, а периметърът е отцепен от охраната му.

Путин разкритикува мерките на сигурност в търговския център. "Случилото се не са бойни действия или неочаквана експлозия на метан в миньорска шахта. Хората са дошли да си починат, деца в това число. Говорим за демографията и губим толкова хора и то защо? Заради престъпна небрежност, заради разпуснатост", каза той, цитиран от ТАСС.

После на среща с Путин губернаторът Аман Тулеев заяви, че протестите се подстрекават от "опозицията" и "местни интриганти", както и че на митинга не е имало роднини на жертвите.

Големият брой загинали се обяснява с пренебрегване на мерките за сигурност. Аварийните изходи са били затворени, а охранител очевидно е изключил противопожарната аларма по време на смъртоносния пожар. Свидетел разказва през радио БФМ, че цели класове са дошли от съседните села, за да гледат филми в мола и че киносалоните са били заключени от придружителите на учениците.

Открити са останките на всички 64-ма загинали

Спасителите са открили останките на 64-мата загинали при пожара, съобщи във вторник заместник-министърът по извънредните ситуации Владлен Аксьонов. С това издирвателната операция след пожара се смята завършена, съобщи шефът на министерството Владимир Пучков.

Говорителката на Следствения комитет Светлана Петренко съобщи, че са подадени искания за издирване на 67 души. Още вчера се чуха твърдения на местни жители, че броят на загиналите е доста по-голям от обявения, но засега тези съобщения не са потвърдени, отбеляза Петренко.

"Някои тела са силно увредени от огъня и за идентификацията им са назначени и се провеждат генетични експертизи. За да се избягнат грешки, на този етап комитетът смята за невъзможно да бъде публикуван списък на загиналите при пожара", посочи тя.

Въпреки това обаче, градската администрация публикува на сайта си пълен списък на загиналите, безследно изчезналите и хоспитализираните след пожара в търговския център. За изчезнали се смятат 38 души, сред които 26 деца. Рождените дати на двама души не са посочени. Установена е самоличността на 25 души, сред които 13 деца. За хоспитализирани са посочени 69 души, сред които 24 деца. Колко от тях остават в болница не се уточнява.

Пожарът тръгнал от игрален комплекс

Пожарът е тръгнал от игрален комплекс на четвъртия етаж, съобщил за ТАСС запознат източник и пояснил, че това е станало при трапа с дунапренени кубчета, поради което помещението се изпълнило с дим за минути. Вентилационната система не се изключила, поради което огънят се разпространил много бързо.

Образувано е дело за причиняване на смърт по небрежност и за нарушаване на изискванията за противопожарна безопасност. Задържани са петима души, включително арендаторът на помещението, в което по предварителни данни е пламнал пожарът, директорът на управляващата компания, обслужваща търговския център, и служител на частната охранителна фирма, който изключил алармената система за пожар.

Утре властите започват проверка на частните охранителни компании във всички търговски центрове в Русия и други обекти, посещавани от много хора.

Районен съд в Кемерово удължи на три денонощия срока на задържане на третия арестуван във връзка с делото - Игор Полозиненко, директор на компанията, която отговаряла за пожарната сигнализация в търговски център.

По-рано беше удължен на 72 часа срокът на задържане на техническия директор на компанията собственик на "Зимна вишна" Георгий Соболев и на арендатора на търговско-развлекателния център Надежда Судьонок.

Молът не е бил застрахован, не е имал и „гражданска отговорност“

Щетите от пожара се оценяват на 3 млрд рубли (42,3 млн. евро). Една трета от тази сума е цената на унищоженото имущество. На пресконференция тази сутрин шефът на Общоруския съюз на застрахователите Игор Юргенс съобщи, че търговският център не е бил застрахован. Няма и застраховка "гражданска отговорност" на собствениците пред трети лица. Юргенс каза, че неговият съюз ще представи в най-скоро време в Държавната дума предложения за застраховане на отговорността на собствениците в места за масово струпване на хора.

Компанията "Кондитерус Ком", базирана в град Томск, която е един от съсобствениците на търговския център, съобщи за ТАСС, че е превела на откритата сметка в помощ за пострадалите и близките на жертвите по 3 млн. рубли (42 300 евро) за семействата на всеки от загиналите. От пресслужбата на компанията добавиха, че сътрудничат с властите в региона и със следователите, предоставяйки цялата налична информация.

По-рано губернаторът на Кемеровска област Аман Тулеев съобщи, че за всеки загинал ще бъдат изплатени по 1 млн. рубли (14 100 евро) на семействата.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?