Скрипал е бил отровен с течност

Външните министри на Г-7 призоваха Русия да разкрие програмата си "Новичок"

Скрипал е бил отровен с течност
Нервопаралитичното вещество, използвано за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, е било доставено в течна форма и ще бъдат необходими месеци, докато се премахнат всички следи от него, съобщиха британските власти, цитирани от Асошиейтед прес.
 
Според британското министерство на околната среда девет места се нуждаят от "почистване от специалисти", включително ресторант, посетен от Сергей и Юлия Скрипал на 4 март - деня, когато двамата били открити в безсъзнание на пейка в парк.
 
Министерството каза, че 190 специално обучени войници помагат на служители по околна среда, здравеопазване и отбрана за почистването в английския град Солсбъри.
 
Според британските власти Сергей и Юлия Скрипал са били отровени с произведено в Русия бойно нервнопаралитично вещество, сложено на дръжка на врата на дома на Сергей Скрипал.
 
Юлия Скрипал е изписана от окръжната болница в Солсбъри, където баща ѝ все още е лекуван.

На този фон министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха Русия да разпространи подробности за програмата си за химически оръжия "Новичок".

Те посочват, че "Новичок" е послужил за отравянето на Скрипал и дъщеря му и представлява заплаха срещу всички нас", предаде Франс прес.

"Споделяме извода на Великобритания, според който, от една страна е много вероятно Руската федерация да е отговорна за атаката, а от друга страна няма никакво друго възможно обяснение", се казва в изявление на министрите на външните работи на страните от Г-7 - САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Великобритания и Япония.

Според тях отказът на Москва да отговори на основателните въпроси на британското правителство само изваждат на яве нейната отговорност. Страните от Г-7 казват, че техните безпокойства са се засилили от факта, че Русия е възприела по един повтарящ се начин едно безотговорно и дестабилизиращо поведение, по-специално месейки се в демократичните системи на други страни.

Организацията за забрана от химическите оръжия обяви в четвъртък, че лабораторните анализи потвърждават констатациите на Великобритания относно идентичността на токсичния химически агент, използван в Солсбъри за отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия.

Русия трябва да разпространи цялата си бивша, недекларирана пред организацията програма за "Новичок", в съответствие с международните си задължения, настояват страните от Г-7.

Програмата "Новичок" е сбор от нервнопаралитични агенти, разработени от СССР през 70-те и 80-те години.

Отравянето на Скрипал представлява първото офанзивно използване на нервнотоксичен агент в Европа от края на Втората световна война и поставя под сериозен въпрос не само сигурността на Великобритания, но и на нашата обща сигурност, отбелязват външните министри на страните от Г-7.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят