Скрипал искал от Путин разрешение да се върне в Русия?

Скрипал искал от Путин разрешение да се върне в Русия?

Бившият агент на руското военно разузнаване Сергей Скрипал, който беше отровен в Солсбъри, отправил до президента Владимир Путин молба да му бъде разрешено да се завърне в Русия преди години. Това съобщи "Би Би Си", като се позова на Владимир Тимошков, който е съученик на Скрипал. От своя страна Кремъл опроверга информацията.

Тимошков твърди, че е разговарял със Скрипал по телефона през 2012 г., когато бившият разузнавач, осъден в Русия за шпионаж в полза на Лондон, вече е живеел във Великобритания. Скрипал разказал, че е изпратил писмо на Путин, в което моли за прошка.

"Писал е до Владимир Путин да бъде помилван докрай и да получи разрешение за връщане в Русия, защото там са майка му, брат му, всичките му роднини", казва Тимошков. Той твърди, че Скрипал съжалявал за ролята си на "двоен агент".

На 4 март бившият полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал, живеещ във Великобритания след размяна на шпиони с Русия, и дъщеря му Юлия са били отровени с нервнопаралитично вещество.

Британските власти заявиха, че това вещество е разработено в Русия и обвиниха Москва, че е замесена в инцидента. Руските власти категорично отрекоха и посочиха, че нито в Съветския съюз, нито в Русия е имало програми за разработване на такова вещество.

Лондон изгони 23-ма руски дипломати. В отговор Москва изгони от Русия същия брой служители в британското посолство, разпореди да се закрие генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург и да бъде спряна дейността на Британския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?