Скрита битка за шеф на приходната агенция

Цветанов настоява за понижения от Дянков шеф на данъчните в София, Калин Христов не го иска

Красимир Стефанов, Сн: БГНЕС

Скрита, но ожесточена битка се води за поста шеф на Националната агенция за приходите (НАП). Причината е, че настоящият директор Красимир Стефанов ще участва в изборите на ГЕРБ. Засега се сочи, че той ще е на избираемото второ място в листата на партията за Хасково.

От НАП отказаха коментар. Стефанов все още е на поста си и изчаква официалното обявяване на листите на ГЕРБ.

По закон вариантите са два. Единият е да излезе в неплатен отпуск и на негово място да бъде избран временно изпълняващ длъжността. Неофициално се твърди, че Стефанов ще предпочете този вариант. Другият е да подаде молба за напускане. Самият Стефанов не отговаряше на мобилния телефон.

Служебният премиер Марин Райков вече призова държавните служители, които ще участват в изборите, да се оттеглят от поста си.

В същото време вече се води оспорвана битка за ръководното място в една от най-възловите агенции, от която до голяма степен зависи изпълнението на приходната част на бюджета и осигуряването на средства.

По неофициална информация бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов държал за временен шеф на приходната агенция да бъде назначен Бойко Атанасов, директор на Софийската данъчна служба. Финансовият министър Калин Христов обаче иска да назначи свой човек.

До юни 2011 г. Бойко Атанасов беше зам.-директор на НАП, но беше понижен от тогавашния финансов министър Симеон Дянков, който не беше доволен от събираемостта на приходите. Атанасов отговаряше за контролната дейност на НАП, включително и за борбата с измамите. Под негово наблюдение беше и дейността на най-голямата териториално звено - Софийската данъчна дирекция, като Дянков заяви тогава, че тя се представя незадоволително.

От началото на годината изпълнението на приходната част на бюджета изостава с над 14% спрямо направените разходи, съобщи новият финансов министър Калин Христов при встъпването си в длъжност. Той не пожела да даде конкретни данни за приходите в хазната, докато не изтече месецът, когато официално те трябва да бъдат обявени.

Красимир Стефанов беше непрекъснато в новините със серия шумни акции на данъчните, чийто ефект бе повече зрелищен и пропаганден, отколкото да пълни хазната. Първо на мушката му попаднаха известни певци и фолк изпълнители. Последваха ревизии на футболисти, за които се оказа, че се осигурявали на минимални заплати. Не бяха подминати и футболните клубове.

През лятото на перманентни проверки бяха подложени заведенията по морето за укрит оборот, през зимата бирниците се командироваха в зимните курорти. Дребният бизнес пък беше мачкан с акцията “касова бележка”, като данъчните търсеха касов бон дори от бабите на пазара.

Безспорно най-шумната и зрелищна акция беше облитането с вертолет и заснемането на луксозните домове на богаташи. Оказа се, че част от тях живееха в незаконни постройки, които все още не бяха въведени в експлоатация с т.нар. акт 16 и съответно не бяха плащали местни данъци и такси.

Красимир Стефанов "отскочи" дори до Германия и Швейцария с молба властите там да предоставят списък на българите с банкови сметки, за да бъдат проверени за укрити доходи. В пресата дори се тиражираха имена и суми, като предположенията се въртяха около 150 млн. евро.

 

Смени в другата вълзова агенция за приходната част на бюджета "Митници" няма да има. Ваньо Танов запазва поста си, обясниха още източниците на Mediapool.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес