Скрита камера показа схема за контролиран вот в мини "Бобов дол"

Зам.-главният прокурор: Сигналите за купуване на гласове са несериозни, това престъпление е овладяно

Шефовете на мината дават инструкции на работниците.

Прокуратурата образува във вторник дело за контролиран вот в мини "Бобов дол", след като схемата бе извадена на показ в разследване със скрита камера на Нова телевизия. Мините са собственост на Христо Ковачки. И преди независими изборни наблюдатели са констатирали множество сигнали за контролиран вот в Бобов дол в полза на партията ЛИДЕР на Ковачки, която сега не участва в евровота.

 

Репортажът разкрива как по време на инструктажи на работниците техните преки началници им обясняват за кого да гласуват на 25 май. Това се потвърждава и от разговорите с работник, който е пожелал анонимност от страх да не загуби работата си. Медията ще съобщи за кого са насилвани да гласуват работниците веднага след края на изборния ден в неделя. Дотогава има законова забрана за оповестяването на тази информация. Кадрите бяха пуснати първо в съкратен вариант във вторник вечерта, а сутринта бе излъчена разширена версия.

 

Приблизително по същото време заместник-главният прокурор Борислав Сарафов коментира уверено пред БНР, че засега сигналите за купуване на гласове са несериозни и че това престъпление е до голяма степен овладяно благодарение на взетите мерки.

 

От репортажа на Нова телевизия се вижда ясно как началниците на миньорите им обясняват какво трябва да се свърши в деня на изборите и какво работниците ще спечелят от това.

 

"...Тази седмица ще се дават и заплати. Това означава, че добре се работи с... (заглушено е от Нова телевизия - бел.ред.), има постъпления... ", информира шефът на мината. През този месец работниците ще получат по-рано заплатите си, а и непредвиден аванс от 50 лева. "Безплатен обяд няма", казва им заговорнически началникът.

 

"Ще се заредят и картите тази седмица със заплати. Авансът го дадохме. И на 25-ти като окажем нашия вот коджа положителен, всеки месец ще се получавате парите редовно, ще си пазаруваме свободно от магазина... Трябва да имаме подкрепата на … (заглушено е от телевизията). Това е основното. Всичко е точно, на народа обяснено, знае номера на бюлетината", казва им друг шеф по време на инструктажа.

 

Пожелалият анонимност работник на свой ред разказва: "От три години сме на 100 лева аванс, а сега - 150. Няма никаква логика, всеки може да се сети, че е предизборно". Той допълва, че седмицата преди изборите, с колегите му са подложени на невиждана предизборна атака. Обещавали им охолен живот и работни инвестиции.

 

Това се потвърждава и от сутрешният им инструктаж: "Тази инвестиция (в мини Бобов дол – бел.ред.), за да се случи, а впоследствие, за да се повтори и потрети, трябва да имаме подкрепата на... (заглушено е). Това е основното, подкрепата на...(заглушено е) и ние трябва да подкрепим тези, които работят и бутат отрасъла ни напред. ", казва на работниците техен шеф.

 

Предизборната атака е започнала в началото на месец май. Един по един служителите били привиквани. Имената на миньорите и броят на хората, чиито глас обещават да осигурят, се записвали в списък. Пише се работният номер на работника и срещу него, колко гласа е обещал да подсигури. Искат им се от пет до десет гласа от техни близки. Те са карани и да обикалят по хорските къщи. В деня на изборите работниците се следели стриктно с подставени лица, а който не гласува, го грози уволнение. Вотът трябва да бъде даден до 12 часа сутринта в неделя.

 

Сигналите са несериозни, престъплението - овладяно

 

Явно без да се е информирал за пресния скандал в Бобов дол, зам.-главният прокурор Борислав Сарафов заяви пред БНР, че има по-малко сигнали за купуване на гласове и че това престъпление е овладяно.

"Сигналите са по-малко, схемите са по-елементарни. Надявам се да мога да кажа, че купуването на гласове е овладяно. Това се дължи на комплекс от мерки. В деня на изборите ще дежурим всеки на своето работно място. Ще подаваме своевременно информация на медиите“, обясни той.

 

По-късно прокуратурата съобщи, че разследва случващото се в Бобов дол.

 

Преди това Сарафов коментира, че са образували 26 проверки по постъпили сигнали, като 11 от тях са прекратени заради липса на доказателства или недостоверна информация.

 

Малките населени места с компактен контингент малцинствени общности бяха определени от Сарафов като основен обект на проверките. "Бих посъветвал всеки гражданин да не продава своя вот. Нека всеки със съмнения подаде сигнал в прокуратурата", каза още Сарафов.

Той похвали засиления контрол и прогнозира, че скандал "Констинброд 2" в момента е невъзможен. Според него мерките са много затегнати, тъй като бюлетините се печатат в БНБ, полицията ги охранява и няма как да се стигне до сценарий, както при бюлетините от Костинброд от миналата година.

Аферата ”Костинброд” започна след сигнал на депутата от БСП Мая Манолова, която предупреди прокуратурата, че в печатницата на ”Мултипринт” се печатат много повече бюлетини от необходимото. Държавното обвинение оповести за акцията в печатницата си в деня за размисъл, след като Бареков вече говореше за нея.

В крайна сметка държавното обвинение не успя да докаже, че бюлетините са отпечатани с цел да се фалшифицират изборите. Обвинен обаче бе бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков за неупражнен контрол върху печатницата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?