Скрита картинка?

Скрита картинка?

“С офиси в Лос Анжелис и производствени студия в България, UFO с вълнение обявява ново данъчно насърчение от 25%, валидно през 2010 за продукции, заснети в България. UFO International ще анонсира на пазара и 2 нови проекта.” Това официално изявление е поместено от “UFO Film and Television Studios Bulgaria” в печатния наръчник на филмовите компании, участващи в пазара на тазгодишния международен кинофестивал Берлинале.

Вие може и да не знаете за това, уважаеми читатели и колеги от родната киноиндустрия, но световният филмов бизнес вече е надлежно информиран. Данъчният кредит за филмопроизводство в България е въведен.

За да бъдат включени в този наръчник, желаещите компании е трябвало да се регистрират най-късно до 12 декември 2009 г.. При всички случаи споменатият каталог е бил комплектован и е влязъл за печат в средата на януари 2010г. Извънредно любопитен е въпросът откъде UFO България са разполагали още в самото начало на годината с информация, не само, че през 2010 г. в България ще съществува данъчен кредит за филмопроизводство, но и че той ще бъде точно 25%?

Нека припомним, че българската общественост разбра за законопроекти, свързани с данъчния кредит за филмопроизводство, едва след като те бяха внесени в Народното събрание на 27 януари 2010 г. и публикувани на неговия сайт.

Способът “данъчен кредит” е нов за нашата страна не само в областта на филмопроизводството, а в икономиката и финансовата политика въобще, сочат мотивите към тези законопроекти. Евентуалното въвеждане на това данъчно насърчение няма как да прескочи не само стандартната законодателна процедура в Република България, но и задължителната съгласувателна процедура с Европейската комисия. Всичко това би отнело време и мярката би влязла в употреба при най-добро стечение на обстоятелствата към края на 2010 г.

Във връзка с това прави впечатление непоклатимата увереност на “UFO Film and Television Studios Bulgaria”, които не използват бъдеще време в своята реклама, нито намират за необходимо да уточнят, че по въпроса за въвеждането на данъчния кредит в България има някакви намерения или се работи. Нищо подобно.

В началото на тази година, когато са подавали своя анонс за пазарния каталог на Берлинале, представителите на тази компания са смятали работата за опечена и не са се поколебали да рекламират 25% данъчен кредит за филмопроизводство в България през 2010 г. като свършен факт.

Тази тяхна увереност ни най-малко не е разколебана от острата реакция на българската филмова общност срещу конспиративния начин, по който проектозаконите бяха внесени в Народното събрание и срещу тяхното фактическо съдържание. Даже напротив.

На 18 февруари Screen Daily, онлайн изданието на Screen International (мултимедиен магазин за киноиндустрия, собственост на британската медийна група Guardian) публикува информация от пазара в Берлинале със заглавие “България привлича филми с 30% отстъпка”. Текстът гласи, че “българският план подлежи на одобрение в ЕС, но се очаква схемата да бъде въведена още през март с прилагане на клаузата за 90-дневно ретроактивно действие.

С други думи, нововъдението ще важи с обратна дата за продукции, започнали работа в началото на 2010 г. По-нататък текстът се позовава на “продуцента Филип Рот от базираната в София UFO International Productions”, който заявява: “Българските данъчни насърчения ще направят страната най-конкурентоспособната снимачна локация в Европа”. В същото време няма никакви сведения за каквито и да било публични изявления по въпроса от страна на представителите на българските държавни институции, гостуващи на Берлинале.

Кои са “UFO Film and Television Studios Bulgaria”? Ще се наложи малко да попреведем от английски, защото тази компания, фигурираща в регистъра на Националния филмов център като български филмов продуцент, не е намерила за необходимо да използва българския език в своята интернет страница. Отгоре на всичкото тя има два сайта (и двата само англоезични), в които повечето текстове се повтарят. В единия става въпрос за UFO Film and Television Studios Bulgaria, а в другия за BUFO. BUFO означава Bulgarian Unified Film Organisation или Българска обединена филмова организация, която притежава производствени мощности – звукозапис, камери, павилиони и т.н. – в Долна Малина.

В рекламата на екипите, осигурявани от UFO/ВUFO четем, че наред с дългогодишния си опит в киноиндустрията, българите “...са наясно с навиците и начините на работа на западните продукции, включително и с правилата, наказанията и регулациите на Гилдията на американските филмови актьори и Гилдията на американските режисьори”. Преведено на езика на филмовия бизнес, това означава, че в България не съществуват синдикални пречки пред свободното използване на местен филмопроизводствен персонал. Тоест, че цената на местния труд се диктува изцяло и напълно от съответната чужда продукция.

“БУФО...базирана в София, България,...ще ви осигури разходи по нетворческия състав най-малко с 60-70% по-ниски от тези в САЩ, Канада и Западна Европа... Големи групи статисти с опит са широко достъпни на цени над 80% по-ниски от тези на Запад... Десетки много талантливи каскадьори работят за по-малко от четвърт от заплащанията на западните им колеги.”

От англоезичния сайт на компанията разбираме, че българските планини, гори, реки и езера лесно могат да дублират пейзажи в Калифорния, че Пирин и Родопите могат без проблем да “изиграят” Сиера, Колорадо, даже Алпите, че сградите в българските градове могат да се използват като дубльори на Ню Йорк, Бостън, Лос Анжелис, Виена и прочие. Няма лошо, реклама като реклама.

Става любопитно по-нататък: “От летища и правителствени сгради, до университети, красиви крайбрежия, усамотени манастири, руини и музеи, включително и най-оживените градски центрове – нашият опит по отношение на локациите в България е всеобхватен. Нещо повече, дългогодишните ни контакти вътре в българското правителство, полиция, пожарна, транспорт, а също така и в много посолства, ни позволяват бърз достъп до която и да е локация, представляваща интерес за вас.” Преводът е максимално точен – използва се именно предлогът within, означаващ „вътре, вкъщи, вътрешно” вместо „with”, означаващ „със”.

UFO/BUFO заявяват, че имат дългогодишни контакти не “със”, а “вътре в българското правителство, полиция, пожарна...”, благодарение на които осигуряват разрешения за снимане навсякъде из държавата България.

Сайтовете на “BUFO” и “UFO България” не могат да бъдат упрекнати в нито една лъжа. Напротив, те поднасят на световния филмов бизнес (в разбираема и сбита форма) информация за България, която отговаря на истината. Определена информация – в разбираема и сбита форма – поднася на самите българи и появата на гореспоменатия анонс на UFO Film and Television Studios Bulgaria в бизнес каталога на Берлинале. Ако и това отговаря на истината обаче, жална ни майка.

Споделяне

Още по темата

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?