"Скритото бижу на Европа" посреща евролидерите с протести

София под тридневна блокада за откриването на председателството на ЕС

"Скритото бижу на Европа", както министърът по председателството Лиляна Павлова нарече България, ще посрещне лидерите на Европейския съюз на 11 януари с протест и контрапротест за Пирин.

Лично ми се иска да не започваме европредседателството с протести, защото всички международни медии ще бъдат тук, каза Павлова на пресконференция в петък. Тя допълни, че всеки има право да протестира, но се надява датата 11 януари, когато е официалното откриване, да не е избрана целенасочено и да не се търси провокация.

Тя отказа да коментира защо правителството прие спорната промяна в плана за управление на Пирин, с което се разрешава ново строителство. Именно това стана повод за протести от страна на природозащитни организации и граждани.

Екокоалицията "За да остане природа в България" обяви, че следващите протести в страната ще бъдат на 11 януари вечерта. Сдружението "Бъдеще за община Банско", което иска нови ски съоръжения в Пирин и обикновено провежда демонстрациите си в Банско или Симитли, този път организира шествие от мястото, където обичайно стартират екопротестите - на ъгъла на бул. "Витоша" и ул. "Партиарх Евтимий" в София.

И двете акции са планирани около час и половина преди официалното откриване на първото българско председателство на Съвета на ЕС на 11 януари. София ще бъде под засилени мерки за сигурност още от 10 януари. По тази причина не е сигурно дали протестиращите ще получат разрешение за акциите си.

За откриването на председателството пристигат председателят на Европейската комисия Жан – Клод Юнкер заедно с 28-те еврокомисари, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Общо около 80 висши чиновници от Брюксел ще бъдат в София идния четвъртък.

Елитът на ЕС и България се събира в Народния театър

Заради откриването на европредседателството централната градска част ще бъде под блокада.
Около 900 официални лица ще се съберат в Народния театър "Иван Вазов" от 19:30 часа. Кратки слова ще произнесат тримата първи на ЕС, както и българският президент Румен Радев и премиерът Бойко Борисов. Не е планирано слово на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Културната програма ще бъде около час с участието на детския хор на БНР, ансамбъл "Йоан Кукузел", "Ева Квартет", Стоян Янкулов - Стунджи и танцьори от ансамбъл "Чинари", фолклорен ансамбъл "Българе", инструментална формация "Булгара" и Крис и Велин.

В Народния театър ще бъде целият елит на ЕС и България. Около 900-те места са отредени за президенти, премиери, министри, народни представители, върховни съдии и главния прокурор.

По тази причина мерките за сигурност ще са изключителни и ще започнат ден по-рано – от 10 януари. На тази и следващата дата ще бъде забранено паркирането по улиците "Георги Бенковски", "Славянска беседа" и "Иван Вазов", които са в района на театъра, както и преминаването на автомобили по тях.

Ограничения за преминаване на автомобили и хора ще има и в периметъра около НДК, където на 12 януари ще заседава колежът на еврокомисарите начело с Юнкер. Паркингите откъм вход А3, който е основен за делегациите, и откъм ул. "Шандор Петьофи", ще бъдат затворени за граждани.

През последните два дни полицейски екипи проведоха учебни тренировки, за да няма неприятни изненади. Поради съображения за сигурност няма да се оповестява предварително кои улици се затварят, а това ще става ясно преди мероприятията.

България като "скритото бижу на Европа"

Първата проба на Зала 7 в НДК, където ще се събере колежът на комисарите, беше направена в петък пред журналисти от министъра по европредседателството Лиляна Павлова с представянето на два от общо трите клипа, с които страната ни ще се рекламира.

Идеята за създаването им е България да се покаже като "скритото бижу на Европа", в което чужденците ще искат отново и отново да се връщат, каза Павлова.

Всеки един клип е по три минути. За направата им са изразходвани 202 хил. лева. Дело са на продуцента Димитър Гочев, режисьора Божидар Велинов и сценаристите Мирон Крумов и Мариана Събева.

Ще бъдат направени и 30 -секундни версии за разпространение по радиа и телевизии с национален обхват. За рекламата три радиа и шест телевизии ще си разпределят близо 1 млн. лв.

Първият видеоклип е наречен – "Това е България". Целта е чрез него да покажем страната като "скритото бижу на Европа. България, която е непозната, България, която е показана през погледа на младите хора, България, която няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед", коментира Павлова.

По думите ѝ клипът е заснет за 10 дни. В него се показват двама млади, в ролите влизат Лорина Камбурова и Бойко Кръстанов, които се срещат във влака и тръгват на пътешествие из България. Влюбват се един в друг, но се влюбват и в красотите на България, разказа сюжета Павлова. Всички останали участници в клипа са случайни хора, които са останали очаровани от участието си, посочи тя.

Вторият клип е за приоритетите на председателството ни. Те са четири – ясна европейска перспектива за Западните Балкани, сигурност, цифрова икономика и младите хора. Вторият клип е изцяло в синьо, като знамето на ЕС.

Третият клип, който все още не е готов, ще покаже "успелите българи", българските постижения, за това какво сме дали на света, каза Павлова.

Трите клипа са озвучени на български и английски език и имат жестомимичен превод, за да може да достигне до максимален брой хора.

Председателството е уникален шанс да опровергаем, че сме корумпирани

Мигрантската политика, дебатът за бъдещия европейски бюджет и Брекзит са част от горещите теми по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, коментира още Павлова.

Според нея най-тежко ще бъде търсенето на пресечна точка по въпроса с бежанците, заради крайно противоположните мнения по този въпрос. "Въпросът е да работим не само последствията, но и там, където е първоизточникът на проблема. Не да градим граници помежду си, а да подсилим външните", каза Павлова.

Друга гореща тема е свързана с многогодишната финансова рамка след 2020 г. За първи път тя ще бъде предложена от Европейската комисия по време на българското председателство. "Тук отново трябва да намерим решение на съгласието в ситуация, в която трябва да се справим с 10 милиарда евро по-малко, заради Брекзит, и в нужда от 11 милиарда евро за сигурност и миграция. В същото време трябва да отстояваме и позицията си за кохезионната политика, за да продължим изравняването на икономиките", каза Павлова.

Тя коментира и публикациите в чужди медии, които извеждат корупцията като основен проблем на България. "Нека не забравяме, че има и много положителни такива, но добрите новини често не са новини. Председателството е уникален шанс за страната ни да опровергае, че сме корумпирани, малки и послушни. Надявам се това да ни обедини и в национална кауза", пожела министър Павлова.

Споделяне

Още по темата

Още от България