Скромно участие на Европа в американската война в Афганистан

Военното участие на Европа в операцията "Трайна свобода" остава скромно. Само Франция и Великобритания реално предоставят някакви средства. Под названието Херакъл Франция предоставя военновъздушни и военноморски сили от общо 2000 души, съобщи вчера във Вашингтон президентът Жак Ширак. От своя страна премиерът Лионел Жоспен заяви пред парламента, че Франция е готова за по-съществена подкрепа.

В Индийския океан и в Персийския залив френският флот разполага с фрегатата "Курбе" и с танкера "Вар", който е и команден кораб. Трети кораб, "Бугенвил", участва в събирането на разузнавателна информация благодарение на подслушвателните си системи и на специалистите от Главната дирекция за външна сигурност и от Дирекцията на военното разузнаване. Два миночистача и един спомагателен кораб също пристигнаха в района, където Франция има малка флота, действаща от Джибути и от остров Реюнион. Впрочем няколко командоси от флота участват в охраната на срещата на върха на СТО в Катар. Разузнавателните самолети Мираж ИВП редовно извършват полети над Афганистан.Хора на Главната дирекция за външна сигурност също действат на място заедно със Северния съюз.

Още от първия ден военноморските сили на Великобритания участват в ударите с ракети Томахок, които изстрелват от две подводници - "Трафалгар" и "Триумф". Ракетите Томахок, които сме изстреляли са по-малко от пръстите на едната ръка, увери един офицер. Британската авиация оказва значително съдействие с множество самолети за зареждане във въздуха, един Ауакс и два разузнавателни самолета -"Нимрод" и "Канбера". Затова пък нито един британски самолет не участва пряко в бомбардировките. След сериозни маневри в Оман, Лондон реши да държи част от флота си в района. На борда на щурмови кораб се намират 200 морски пехотинци, други 400 са в състояние на постоянна бойна готовност в Англия. Специалните сили също са представени на място.

Вчера Шрьодер обяви намерението си да предостави 3900 германски военни за водената от американците война. Това е историческо решение, призна канцлерът. От 1945 г. извън страната не се били изпращани военни части с такава численост. САЩ поискаха пет неща от Германия - блиндирани автомобили тип Фукс, оборудвани за откриване на автоматично, биологично и химично оръжие, санитарна част, "специални сили", транспортни самолети и патрулни кораби за пристанищни зони и открито море. "САЩ не поискаха от нас нито участие във въздушните удари, нито сухопътни войски", подчерта Шрьодер. Парламентът трябва да даде одобрението си за принципа на това "поставяне на разположение" на войски.

Рим предложи хиляда души на Вашингтон, но "моментът и видът на помощта ще бъдат решавани в ход", каза министърът на отбраната. Изявление, която накара италианските военни да се размърморят. Те смятат, че са на границата на възможностите си.

Още от Европа