Скулпторът Велислав Минеков е кандидат за ректор на НХА

Скулпторът Велислав Минеков е кандидат за ректор на НХА

Скулпторът Велислав Минеков е кандидат за ректор на Националната художествена академия (НХА), съобщи самият той в профила си във Фейсбук. Изборът на нов ректор ще се състои след месец.

Досегашният ректор проф. Николай Драчев подаде оставка преди ден след като преподаватели и работещи в университета излязоха на протест заради забавени възнаграждения. Те и синдикатите обвиниха Драчев в нерегламентирано пренасочване на средства за заплати и стипендии към покриване на капиталови разходи, както и в това, че не управлява добре парите на академията и това я довело до финансов колапс.

Минеков има активна гражданска позиция и освен това е политически активен. Той бе сред лицата на "Движение България на гражданите" на бившия еврокомисар Меглена Кунева, а на местните избори тази година подкрепи бившия омбудсман Мая Манолова, която се кандидатира за кмет на София.

В петък във висшето училище имаше Академичен съвет, на който трябваше да се изясни защо в бюджета на висшето училище има недостиг и не се плащат заплати. Според участници в заседанието обаче голяма светлина върху причините за финансовия колапс на академията не била хвърлена.

Въпреки че проблемите на НХА явно са от месеци, за тях се разбра сега и то заради недоволството на работещите във висшето училище. От официалните финансови отчети, публикувани на сайта на академията, излиза, че наличните средства са на минус от около 600 000 лева.

Преподаватели обаче говорят за дупка от 800 000 лева. Според документите е планирано годишните разходи на академията да са 7.4 млн. лева. От тях около 5 млн. лева се покриват от държавния бюджет и са издръжка за обучението на студентите.

Според синдикатите основната причина за недостига на средства е проектът за изграждане на нов корпус на академията в София. Договорите само за строителство за тези проекти са за общо 8.55 млн. лева. Финансирането само частично идва от еврофондовете - около 3 млн. лева.

Образователният министър Красимир Вълчев още в четвъртък заяви, че ведомството му няма как да помогне на академията, тъй като управлението на висшите училища е автономно, а ректорът отговаря за разпределянето на бюджета. Стана ясно също, че одит на министерството показал финансови нарушения във висшето училище. Най-сериозните били пренасочване на 190 000 лева целеви средства за стипендии към покриване на капиталови разходи - вероятно за строежа на новия корпус на университета.

Вълчев каза още, че пред него проф. Драчев обяснил проблемите с това, че счетоводителката го е подвела. Според синдикатите за финансите на университета нерегламентирано отговаря човек със средно образование, избран без конкурс.

Споделяне

Още по темата

Още от България