Слаб интерес към 6.5 млн. лв. за безплатни плодове в училищата

Слаб интерес към 6.5 млн. лв. за безплатни плодове в училищата

Интересът към усвояването на над 6.5 млн. лв. за доставянето на плодове в училищата е слаб и затова от Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) искат от Министерството на земеделието и храните да се удължи с месец изтеклият на 30 юни краен срок за приемане на заявления от учебните заведения, желаещи да се възползват от европейското безвъзмездно финансиране. За да се удължи кандидатстването е необходимо решение на Министерски съвет, ако то обаче не се вземе много малко деца ще се възползват от възможността да получават безплатни плодове в забавачки и училища през следващата учебна година, съобщиха от ДФЗ в петък.

Към 30 юни в областните структури на фонда са подадени 502 заявления от общо 1033 учебни заведения в страната, въпреки че фондът е изпратил над 3 хил електронни покани за участие до учебните заведения с подборни разяснения как да сторят това. Повече от половината от документите са подадени в последните два работни дни преди изтичане на крайния срок.

Максималният брой деца, които могат да се възползват от схема “Училищен плод” през учебната 2010/2011 са 320 634 хлапета от предучилищна група до ІV клас. Ако срокът за кандидатстване не се удължи и не бъдат подадени и други заявления за финансово подпомагане, реално от възможността за безплатен плод ще се възползват под 10% от потенциалната бройка деца, посочват от ДФЗ.

Схемата предвижда в периода от 15 септември до 31 май два пъти седмично децата да получават порция безплатни плодове и зеленчуци. Целта на това подпомагане от страна на ЕС е да възпитава у децата навици за здравословно хранене.

Според фонда, слабият интерес към финансирането е защото схемата се прилага за първи път в България и кандидатите нямат опит, а и явно срокът за заявленията е кратък.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?