Слаб интерес на столичани към скулптурата на Щастливеца

Софиянци проявяват слаб интерес към експозицията с творбите на авторите в конкурса за скулптура на писателя Алеко Константинов, която ще се монтира на централния пешеходен булевард "Витоша".

Едва по един-двама посетители на ден са минавали през залата за гости на столичния кмет Йорданка Фандъкова на ул."Париж" 1, която се ползва основно за организиране на културни прояви. Това разказаха от охраната на залата пред Mediapool.

Петък е последният ден, в който може да се видят работите на четирите творчески колектива, а между 16 и 17 часа е предвидено публично обсъждане на предпочетената творба. Не е сигурно обаче дали такова въобще ще има, предвид слабия интерес на софиянци.

Проектът на скулптора Борис Борисов и на архитекта Пламен Цанев е избран от журито с представители на художествената и архитектурната гилдия, общински съветници и чиновници.

Авторът на емблематичния роман "Бай Ганьо" е представен в цял ръст, подпрян на улична лампа с табели с посоките на градовете Будапеща, Прага, Виена и Чикаго, които сочат на запад и една на изток към родния Свищов.

Седнал на маса с биричка и цигара в ръка е изобразен Щастливеца от скулптора проф. Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов. Техният проект спечели първия конкурс за паметник на Алеко Константинов, който обаче беше отменен от Столична община заради обществения дебат дали е редно писателят да бъде на една маса с героя си бай Ганьо.

В представите на авторския колектив "Щастливеца", в който влизат арх. Здравко Русев, скулпторът Гълъбин Христов, художникът Тодор Овчаров и арх. Светослав Ризов, Алеко Константинов също е изобразен седнал на маса, но с чаша с кафе.

По-различна визия представят авторския колектив "Щастливеца" на скулптора Неделчо Костадинов и на арх. Иван Делчев. При тях сянката на бронзовата фигура на автора "До Чикаго и назад" пада върху земното кълбо.

Плановете на общината са бронзова скулптура на Алеко Константинов да бъде поставена в началото на пешеходната зона на бул."Витоша" в София до края на годината.

Този проект се финансира със средства на Столична община, заедно с община Свищов, откъдето е Щастливеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество