Слаба активност на българите за избора на лятно или зимно часово време

Слаба активност на българите за избора на лятно или зимно часово време

Близо 9 хиляди българи вече са гласували в българската анкета за своето предпочитание за избор на постоянно часово време у нас, което да бъде въведено от следващата есен. Вотът бе открит на 20 септември и ще продължи до 11 октомври, след което енергийното министерство ще  изготви националната позиция за това кое от двете да бъде фиксирано в страната ни.

От ведомството посочиха във вторник, че допитването е от съществено значение, за да бъдат взети под внимание мнението и аргументите на възможно най-широк кръг от обществото.

В същото време данните сочат слаба активност, като преди време във фейсбук граждани се оплакваха от сложната система за гласуване, забавяне на изискваната задължителна регистрация и оторизацията за вота.  

Европейската комисия предложи в началото на септември отпадането на местенето на часовниковите стрелки всяка пролет и всяка есен.

За да се осигури плавен преход, всяка държава членка ще трябва до април 2019 г. да съобщи кое часово време възнамерява да прилага като постоянно - лятното или зимното.

Предвижда се последното задължително преминаване към лятно часово време да бъде в неделя, 31 март 2019 г.

След това държавите членки, които желаят да преминат постоянно към зимно часово време, ще имат възможност за последна сезонна смяна на часовото време в неделя, 27 октомври 2019 г. След тази дата сезонните смени на часовото време вече няма да са възможни.

Споделяне

Още от България