Слаба реколта от череши се очаква тази година

По-слаба реколта на череши от миналогодишната очакват производители на череши от Пловдив, Пазарджик и Кюстендил. Причината е, че част от дръвчетата са измръзнали заради падналите ниски температури в средата на април. Други пък заради късния цъфтеж не са се опрашили, обясниха агрономи.

Въпреки, че по това време на годината на пазара вече излизаха ранните череши от района на Пазарджик и Пловдив, в момента в столичните магазини се продават череши основно внос от Гърция, които обаче не са с добро качество.

Над 30 063 тона череши са били произведени през 2011 г., което е с една четвърт повече спрямо година по-рано, показват данните на Министерството на земеделието.

Насажденията с череши са 85 785 дка, като площта им е нараснала с 10% спрямо 2010 г. За последните три години новите черешови градини възлизат на 9000 дка.

На близо 3% възлиза вноса на череши през 2011 г. спрямо българското производство. Най-много череши са внесени от Гърция (780 т), Полша (40 т) и Турция (20.1 т). По-малки количества са внесени от Испания (2.3 т), Холандия (2 т), Германия (1.2 т) и Италия (1.2 т).

Близо двойно се е увеличил износът на череши през миналата година спрямо 2010 г. - от 1110 на 2017 тона, показват данните на земеделското министерство. Близо 7% от произведените 30 000 тона череши у нас са за износ. Основните дестинации са Великобритания, Русия, Румъния и Молдова.

Относително стабилни остават и ценовите равнища, на които се търгува готовата продукция през последните две години, посочват от Министерството на земеделието.

Според техни данни за 2011 г. отчетената цена за килограм на едро в началото на май е била 4.17 лева за килограм, а за 2010 г. - от порядъка на 3.56 лв.кг. Реално обаче производителите продават на прекупвачите за не повече от 2.50 лв./кг ранните череши.

Отчетената най-ниска цена за килограм череши през 2010 г. е 1.49 лв./кг. докато през 2011 г. тя е от порядъка на 1.80 лв./кг, посочват от Министерството на земеделието. Обикновено това са максималните цени, които производителите успяват да получат от собственици на магазини за плод и зеленчук. Прекупвачите не плащат повече от 1.20 – 1.50 лв./кг за хубави череши. Италианците, които са установили монопол в Кюстендилско с помощта на полицията, пък дават от 0.50 лв. за първите череши до 0.90 лв. в края на сезона, като цената се вдига, при условие, че не изпълняват заявените количества за износ на преработената суровина.

За поредна година министерствата на вътрешните работи и земеделието заедно с местната власт в Кюстендил ще си партнират при опазване на реколтата от череши. Ще има и засилено присъствие на жандармерията, като допълнително ще бъдат инсталирани над 30 камери за видеонаблюдение на зони с повишен риск от посегателство върху реколтата. Осигурени са и техника за нощно наблюдение и денонощни патрули по места.

Най-разпространените сортове череши от ранните сортове са “Бигаро Бюрла”, “Бигаро Моро” и “Ранна черна едра”. От късните това са “Бинг”, “Ван”и “Козерска”. Те заемат около 40 % (30 000 дка) от площите с череши у нас. Съвременни интродуцирани сортове с по-малко приложение в страната са “Сънбърст”, “Лапинс”, “Силвия”, “Каталин” и “Кордия”.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?