Слабата активизация на десните е шансът на Сидеров срещу Беронов

Седмица преди президентските избори социолозите са на мнение, че Георги Първанов със сигурност ще бъде преизбран, но не и на първи тур, защото избирателната активност ще е под 50 процента.

Според повечето агенции няма голяма интрига и за втория кандидат, който ще отиде на балотаж. Към момента това е лидерът на “Атака” Волен Сидеров.

Според социолога от агенцията "Маркет линкс" Румяна Бъчварова обаче второто място на балотажа не е решено. Въпреки че подкрепата за Волен Сидеров е доста изразителна - около 600 хиляди гласа, разликата с Неделчо Беронов е около две на сто, или стотина хиляди гласа, каза Бъчварова в неделя пред бТВ. Тя смята, че при появата на мобилизация или на събития, които биха направили кампанията на десните по-интензивна, гласовете за Беронов могат да нараснат.

Подкрепата за Беронов за първите две седмици от кампанията се е удвоила, докато за Сидеров се е запазила, посочи Бъчварова. Според нея потенциалният вот на Неделчо Беронов е по-широк, защото 55 на сто от всички избиратели заявяват, че никога не биха гласували за Волен Сидеров.   

Кольо Колев от “Медиана” прогнозира избирателна активност на първи тур от 40-45%, при което настоящият президент Първанов ще получи между 50 и 60 процента. Според Колев другият кандидат с твърди поддръжници е Волен Сидеров - с около 22-24 на сто на първия тур. Той е на мнение, че симпатизантите на десницата са демотивирани да гласуват, с изключение на твърдия електорат на ДСБ.

Лидия Йорданова от НЦИОМ заяви пред БНР, че  все още не може да се каже категорично, кой ще е втори на първия тур. Тя допълни, че към настоящия момент трудно може да си представи, че на първия тур първи няма да бъде Георги Първанов, втори - Волен Сидеров, и трети - Неделчо Беронов.

Според НЦИОМ избирателната активност ще е 33-36 процента.

Лидия Йорданова обясни, че част от протестния вот ще е от хората, които твърдо не желаят да гласуват, определят се като крайно апатични; а другата част от протестния вот ще отиде при Волен Сидеров. Макар да има възражения срещу неговата личност и политическото му представителство, е налице и разбиране към тезите и въпросите, които той повдига, допълни Йорданова.

Социологът Мира Янова от МБМД заяви, че президентът Георги Първанов разчита на раздут конформистки вот от хора, според които той не е допуснал сериозни грешки и големи гафове.

Янова изрази съмнение, че преднината на Първанов е толкова голяма, колкото показват редица социологически проучвания. В интервю за БНР тя допусна, че отново може да се стигне до обвинения срещу социолозите след президентските избори.

Според МБМД президентът Първанов ще бъде преизбран с вота на около 30% от българите, които предпочитат запазване на статуквото, докато останалите 70% от хората, които са недоволни от системата и от царящото беззаконие и корупция или няма да гласуват или техният вот ще се пръсне между много кандидати.

Мира Янова каза, че няма истински кандидат, който да обере протестния вот, тъй като Бойко Борисов се е отказал от участие в президентските избори.

По думите ѝ голямата разлика с 2001 г. е в това, че тогава дебатът беше ляво-дясно, а сега има съвършено друга рамка. От едната страна са традиционни партии, от другата - "опозицията на неизявения безгласен безмълвен протест".

Социологът Цветозар Томов от агенция "Скала" смята, че Неделчо Беронов няма големи шансове да изпревари Сидеров.  Ако в България имаше задължително гласуване, на балотаж биха отишли Беронов и Първанов, каза Томов.

Според него в абсолютни гласове в момента разликата между Беронов и Сидеров е 200 000 - 250 000; това са гласовете, които трябва да бъдат мобилизирани, за да може Беронов да се изравни със Сидеров, при положение, че подкрепата за Сидеров не нараства, каза Томов.

Той допълни, че проблемът в момента е слабата активизация на десния електорат.

Социологът Андрей Райчев от агенция "Галъп" прогнозира избирателна активност от 40 на сто. Ако се запази сегашната ситуация, Георги Първанов ще получи 50-60 на сто, а за Волен Сидеров - около 15 на сто, каза Райчев.

Лидия Йорданова от НЦИОМ обърна внимание на очакваната слаба избирателна активност в София (30-32 процента), както и в други големи градове. Избирателната активност все още остава по-висока в малките градове и в селата.

Според Кольо Колев от “Медиана” много български избиратели са възприели анархистичния принцип "колкото по-зле, толкова по-добре" и ще се надяват, че политическата система ще рухне, за да може да бъде реформирана из основи.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?