Гърция все по-близо до нови избори

Слаби шансове за съставяне на правителство в Атина

Очаква се ново строго послание на Еврогрупата

Слаби шансове за съставяне на правителство в Атина

Президентът на Гърция Каролос Папуляс ще направи в понеделник вечер последен опит да склони политическите лидери в страната да съставят коалиционно правителство, но шансовете за успех изглежда са много малки и все-вероятно е провеждането на повторни избори през юни, съобщават гръцките медии в понеделник.

Гръцката държавна телевизия съобщи, че Папуляс ще събере отново на среща в 19.30 ч. водача на Демократичната левица Фотис Кувелис и лидерите на трите политически формации, които заеха първите три места на произведените на 6 май предсрочни парламентарни избори. Това са консервативната партия Нова демокрация, радикалната левица СИРИЗА и социалистите от ПАСОК.

Представител на СИРИЗА, която се класира втора на изборите, посочи обаче, че 37-годишният лидер на партията Алексис Ципрас няма да присъства на днешната среща заради абсолютното разминаване в позициите на партиите относно формирането на коалиционен кабинет. Опитите на държавния глава да създаде кабинет създават погрешни впечатления, смята същият представител. Самият Ципрас каза по-рано, че няма да се присъедини или да застане зад коалиционно правителство, което подкрепя спасителния план на ЕС и МВФ.

Макар че Кувелис ще присъства на днешните преговори, както съобщи неговата партия Демократична левица, той отново заяви пред телевизия Антена днес, че няма да участва в коалиция без партията на Ципрас заради силното ѝ представяне на изборите.

Социологическо проучване, изготвено по поръчка на в. "Елефтерос типос", показва, че ако сега има избори, радикалната лява формация СИРИЗА ще ги спечели. За нея биха гласували 20,5 на сто от запитаните срещу 19,4 за Нова демокрация и 11,8 на сто за ПАСОК. 81,4 на сто са се обявила за оставане на Гърция в еврозоната, а 16,3 са били против. На въпроса кой политически лидер има най-голяма вина за да не се състави кабинет след изборите на 6 май, 39 на сто са посочили водача на СИРИЗА Андонис Ципрас. 66,1 на сто искат да бъде съставено правителство, а 32,4 на сто настояват за нови избори.

Европейският натиск расте

На фона на политическата безпътица расте натискът на европейските партньори върху Гърция, които приканват страната да приложи договореностите, тъй като се заканват, че в противен случай е възможно да бъде извадена от еврозоната. Ситуацията в Гърция е основна тема на днешната среща на министрите на финансите от еврозоната в Брюксел. Очаква се Еврогрупата да отправи строго послание, че Гърция не може да разчита на нови пари, докато не състави правителство, гарантиращо изпълнението на програмата за оздравяване на държавния бюджет.

"Докато в Атина не  бъде съставено пълноценно правителство, което да потвърди изпълнението на международните финансови ангажименти, Гърция няма да получи нито един евроцент", посочи вчера в Брюксел високопоставен европейски дипломат.

Ако в близките дни не бъде съставено правителство, в Гърция ще трябва да се състоят извънредни парламентарни избори, на които според експерти левите сили вече няма да имат само предимство, а абсолютно мнозинство. В резултат на това може да се стигне до окончателен отказ на Атина от изпълнението на стабилизационните ѝ ангажименти, както гласят популистките обещания на лидерите на левите партии.

На 9 май Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) реши да бъдат преведени на Гърция 4,2 милиарда евро като част от европейската антикризисна програма. Това е минималната сума, необходима на Атина, за да продължи да обслужва външния си дълг и да предотврати неплатежоспособност до юни. Общият обем на транша е 5,2 милиарда евро, но страните от еврозоната решиха да отложат отпускането на 1 милиард евро на Гърция, настоявайки за политическа определеност.

От юни Гърция няма да може да обслужва задължения на държавата

Гърция няма да може да обслужва задължения на държавата от началото на юни. Това предупреждава премиерът Лукас Пападимос в писмо до президента на страната Каролос Папуляс, съобщи гръцкото радио Скай. В писмото се посочва, че няма непосредствена опасност за плащането на заплати и пенсии през май, но се отправя призив незабавно да бъде възстановена политическата стабилност.

Акцент в писмото се поставял и на изтънелите финанси на държавата и на възможностите за плащане или неплащане на облигации с изтичащи сега падежи. Утре гръцкото правителство трябва да реши дали да плати тези облигации.

"Няма време", казал президентът Папуляс на своите събеседници, политическите лидери, с които се е съвещавал през уикенда за сформирането на коалиционно правителство. Той раздал копия от писмото на премиера Пападимос, което съдържало всички данни за истинското състояние на гръцките банки и финансите на държавата.

Гръцката Централна банка и финансовото министерство разработват план за извънредна ситуация, за да предотвратят опасността от вътрешен фалит на страната, ако спре финансовата помощ от Европа, съобщава в. "Вима".

Икономически фактори в Атина изказват убеденост, че помощта от ЕС и МВФ за Гърция ще бъде замразена, докато не бъде сформирано правителство и докато не бъде възстановена комуникацията с Брюксел и Вашингтон. Фондовете и касите пресъхват, нуждите на Гърция за изплащане на заплати, пенсии, надбавки и помощи, надхвърлят 4 милиарда евро на месеца, а в хазната има пари само до края на юни, бият тревога те.

Нараства вероятността за излизане на Гърция от еврозоната

Международната рейтингова агенция Мудис предупреди, че правителствената безизходица в Гърция увеличава вероятността страната да излезе от еврозоната и затруднява оценяването на рейтинга на гръцките банки. В седмичния си обзор агенцията посочва, че "нараства вероятността за некоординиран гръцки фалит и за излизане на Гърция от еврозоната".

Мудис смята, че ако Гърция излезе от еврозоната, това ще бъде значителен негативен фактор за оценяване на кредитния рейтинг на гръцките банки. Ако Гърция се окаже извън еврото, ще има масово бягство на вложители от банките, замразяване на депозитите от правителството, нова валута, която ще обезцени значително влоговете, икономически безредици и прехвърляне на отговорността върху гръцките власти за финансиране и рекапитализиране на банките от европейските валутни институции, което ще накърни способността на банките да кредитират и да подкрепят растежа, преценява международната агенция.

Анализатори смятат, че ако Гърция излезе от еврозоната, Европейската централна банка ще понесе значителни загуби не само във финансово отношение, но и във връзка с нейната надеждност, тъй като е инвестирала 40 млрд. евро в гръцки облигации в рамките на програмата за спасяването на Гърция.

В. Катимерини" пише, че безпокойство за случващото се в Гърция е изразил и Белият дом, а шефката на МВФ Кристин Лагард дала ясно да се разбере, че няма алтернативен сценарий за Гърция, освен този да приложи стриктно договореностите.

Споделяне

Още от Балкани