Слаби земетресения разлюляха Южна Европа

Нов вторичен трус в Перник, общината прави в неделя молитва за здраве, обяви сметка за дарения

БГНЕС

Слаби земетресения разлюляха Румъния, България, Италия, Гърция и Турция през изминалото денонощие. Няма данни за щети и пострадали.

 

Най-силен е бил трусът в Румъния. Земетресението е регистрирано в 5.30 часа в събота и е било от четвърта степен по скалата на Рихтер, съобщи Европейският сеизмологичен център. Епицентърът на труса е бил на 153 км северно от Букурещ, а дълбочината е била на 120 км.

 

Според данни от сайта на Геофизичния институт на БАН апаратурата у нас в 5.30 часа е регистрирала две земетресения в северната ни съседка. Едното е на 384 км североизточно от София и е било с магнитуд от 3.7 по скалата на Рихтер. Другото е било на 394 км в същата посока от 3.4 по скалата на Рихтер.

 

Серия от трусове с магнитуд от 3-та степен по Рихтер е имало и в Италия, Гърция и Турция в нощта на петък срещу събота.

 

В България е регистриран нов вторичен трус в 8.49 часа в събота с епицентър около 25 км югозападно от София. Земетресението е било с магнитуд от 2.3 по скалата на Рихтер и е усетено в Перник, съобщи сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН.

 

Започват обучения по кризисна интервенция

 

В неделя в Перник ще започне обучение на директорите на училища, детски градини, педагогически съветници и психолози от екип по кризисна интервенция, съобщиха от общината.

 

Ще бъдат обсъждани елементи, свързани със симтоматиката на психичното разстройство, наблюдавани при някои деца, вследствие на земетресението.

 

Специалисти ще коментират предполагаемите реакции на децата в условия на стрес и каква трябва да бъде ответната реакция от страна на педагозите и психолозите.

 

В Перник работят 55 комисии

 

По спешни и неотложни работи в Перник в момента работят 55 комисии. Във всяка комисия участват по един представител на строителна фирма, на Камарата на инженерите и експерт от отдел "Строителство" в общината, каза зам.-кметът по строителство арх. Михаил Михайлов.

 

Приоритетно се оглеждат обществените сградите като детски градини и училища, където се събират много хора, обясни арх.Михайлов. Там, където по преценка на комисията е възможно да се направи ремонт, строителната фирма влиза веднага, допълни той.

 

Обектите, чието функциониране не е свързано с масово събиране на граждани, временно се затварят и се прави количествено-стойностна сметка.

 

В понеделник при кмета Росица Янакиева ще бъде внесен първият набор от документи на общински обекти, съдържащ заключенията на комисиите. Той ще бъде предаден в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

 

Жилищните сгради се оглеждат от четири комисии от експерти и оценители. Проблемни са сградите, където е пренапрегната проектната част - правени са пристройки, надстрояване и др., обясни арх. Михайлов. По думите му същото се отнася и за сгради, в които с години е имало течове в мазето. Това е довело до проблеми в основите и поява на пукнатини. Зам.-кметът призова перничани да си оправят течовете.

 

Новото строителство в Перник е изчислено да издържи на земетресение от осма степен, посочи арх.Михайлов. По думите му панелните сгради, колкото и да са хулени, също са показали добро качество. Необходимо е обаче да се поддържат връзките между панелите, което е възможно да се постигне при предстоящото саниране по европейски програми, уточни арх. Михайлов.

 

В Перник са доставени 50 палатки и 15 фургона, които са раздадени на бедстващи граждани, съобщи областният управител Иво Петров. Днес се очаква да пристигнат още шест фургона, допълни зам.-кметът Станислав Владимиров.

 

Молебен за здраве в неделя

 

В неделя знеполският епископ Йоан ще отслужи молебен за здраве в Перник от 11 часа пред централния храм "Св. Иван Рилски". Молебенът е по молба на общинската управа.

 

Ръководството на общината отправя покана към жителите на всички населени места в региона заедно да се помолят за здраве, да няма повече природни бедствия и нещастия в Пернишко.

 

Междувременно община Перник обяви набирателна сметка за изпращане на дарения за покриване на щетите от земетресението, съобщиха от пресцентъра на общината.

 

Община Перник

Централна кооперативна банка АД

ВIС: СЕСВВGSF IВАN:ВG49СЕСВ979О846О879ЗОО

Код за вид плащане: 4451ОО

Споделяне

Още от България