Слабо повишение на цените през октомври, но дефлацията остава

Слабият ръст от 0.9 на сто в потребителските цени през октомври не успява да стопи натрупаната от началото на годината дефлация и тя остава в рамките на 0.5 процента спрямо края на миналата година и 0.4% в сравнение с октомври 2013 г. Това сочат националните статистически данни, обявени в сряда.

Средногодишната инфлация за периода ноември 2013 - октомври 2014 г. спрямо периода ноември 2012 - октомври 2013 г. е минус 1.6%.

През миналия месец най-сериозно повишение има в цените на облекло и обувки – 6.4 на сто, около 4.3% средно са поскъпнали наемите, ремонтите на жилища, вода, тока, газ и други горива. Повишение на цените има и при козметичните продукти, бяла техника, вестници, както и услугите в кафенета и ресторанти.

Традиционно за зимните месеци сериозно увеличение имат цените на зеленчуците и плодовете, слабо поскъпват колбаси, яйца, кашкавал, сладкиши и шоколадови изделия. В същото време са поевтинели свинското и птичето месо, олио, сирене, цитрусови плодове, кафе, замразена риба и др. хранителни продукти.

Статистиката отчита, че през октомври са намалели цените на самолетните билети – с 21.7%, , на хотелите, на бензини и дизел, както и билетите за кино и театър.

През октомври цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили спрямо предходния месец, като при хранителните продукти увеличението е с 0.4%, на нехранителните стоки - с 0.6%, и на услугите - с 6.5%.

Споделяне

Още от Бизнес