Слабостта на растежа в ЕС вреди на световната икономика

Слабостта на икономическия растеж в 25-членния Европейски съюз вреди на световната икономика, казва британският министър на финансите Гордън Браун в интервю за в. Файненшъл таймс, публикувано в петък.

Според него в основата на световните икономически дисбаланси стои именно слабият растеж в ЕС. Браун смята, че трябва да се вземат мерки срещу опасностите, застрашаващи възстановяването. В тази област Европа има особени отговорности, подчертава Браун преди срещата на финансовите министри на съюза в петък.

Последните промени в бюджетните правила на ЕС (Пактът за стабилност и растеж) няма да бъдат достатъчни за подем на икономиката на съюза, ако не бъдат извършени по-нататъшни реформи, подчертава Браун пред Файненшъл таймс. Той определя като "неприемливо" предложението на Европейската комисия за увеличаване с 30 процента на разходите на ЕС, като отбелязва, че "дебатът по бюджета на съюза ще бъде тест за волята на Европа да се противопостави на големи, но нереалистични амбиции".

През второто тримесечие темпът на растеж в еврозоната се забави, тъй като потребителите намалиха разходите си, докато британската икономика нарасна с най-бързия темп от почти четири години, припомня агенция Блумбърг.

Британският финансов министър предупреждава, че "рисковете в продължаващия дисбаланс вследствие на разминаването в темповете на растежа на САЩ, Европа и Япония" може да е заплаха за световната икономика.

Гордън Браун не атакува високия дефицит в САЩ, като се фокусира предимно върху проблемите на Европа.

Той посочва, че Европа е успяла да постигне 3% растеж само една година от последните 10, докато САЩ имат 3% растеж в продължение на десетилетие.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?