Слабото търсене на природен газ в Европа вероятно ще натисне цените надолу

Поне до 2017 г. търсенето на природен газ в Европа ще остане под нивата от 2008 г., което може да принуди големи доставчици като руската "Газпром" и норвежката "Статойл" да намалят цените, се посочва в проучване на френската банка "Сосиете Женерал", цитирано от агенция Ройтерс.  

Прогнозата е, че търсенето на газ ще нарасне с 2.5% през 2012 г., след като отминалата 2011 г. отбеляза рекорден спад от 9.5%.

Според това проучване едва през 2017 г. търсенето на газ ще се върне на равнищата от предкризисната 2008 г.

Слабото търсене може да притисне Русия и Норвегия да съобразят модела на ценообразуване с европейските си клиенти.

Около 75% от дългосрочните договори за доставки на газ, сключени с Русия или Норвегия, са базирани на индексация в съответствие с цените на петрола. През миналата година цените на петрола надминаха тези на природния газ и електроенергията, което принуди европейските компании да купуват газ на по-високи цени от тези, на които могат да продават електроенергия и газ на своите собствени клиенти.

В сравнение с кризата от 2009 г., настоящата икономическа криза ще има по-сериозно отражение върху ценовия модел по тези договори.

В момента "Газпром" води арбитражни дела с няколко европейски компании за своите газови цени, а "Статойл" трябва да поднови няколко контракта през 2012 г.
През 2012 г. пазарът ще се фокусира върху предоговарянето между "Статойл" и европейски купувачи и настоящата криза може да доведе до по-гъвкава и иновативна ценова политика на норвежката компания, се казва в проучването на френската банка.

Намалявайки цените за европейските купувачи, "Статойл" ще стимулира средносрочното търсене на газ (като гориво за производство на ток), се казва в анализа, който допуска, че след тежки преговори компонентът в ценовия модел, базиран на индексация според петролните цени, може да бъде редуциран до 55 процента от октомври 2012 г.

Ако "Статойл" предприеме такъв ход, "Газпром" също би трябвало да търси по-гъвкав подход, особено за европейските си клиенти, които имат достъп до спотовия пазар на газ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?