″Слънчев бряг″ АД омотан в скандално неизгодни договори

″Слънчев бряг″ АД омотан в скандално неизгодни договори

В близките дни в "Слънчев бряг" АД започват проверки на Държавната финансова инспекция, прокуратурата и икономическа полиция под личното ръководство на вътрешния министър Цветан Цветанов, съобщи в понеделник новият изпълнителен директор на дружеството Мария Михалева, след като изнесе фрапиращи данни за многобройни случаи на източване на дружеството чрез неизгодни договори.

Най-облагодетелстван се оказва бившият председател на управата Младен Мутафчийски, който, още докато се готвеше смяната на борда, разкри какви схеми на източване готви новото ръководство.

Причината за проверките е, че за последните девет години предишният директорски борд на "Слънчев бряг", където държавата притежава 75%, е изхарчил необосновано 200 млн. лева, получени от приватизацията на хотели, и оставил в наследство само 8300 лв. налични и дългове за милиони, каза Михалева. Министърът на икономиката Трайчо Трайков пък настоява, че 100 млн. лв. ″са потънали в пясъците″.

Мария Михалева оглави дружеството на 5 май, когато бе избрана от новия УС, в който влизат зам.-областният управител на Бургас Златко Димитров (председател), Соня Енилова ("Ес енд Ди консултинг" ООД - Бургас), Константин Лефтеров (ЕТ "Джими Лефтеров") и зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Те замениха предишните членове на съвета на директорите Малина Стратиева, Младен Мутафчийски, Ели Анави, Кольо Колев и Пламен Александров.

Дълговете

Само за 2009 г. неизплатените фактури към доставчици на дружеството са за над 1 млн. лв. Половин милион лева дължи дружеството за озеленяване на фирма "Бургасцвет". "Слънчев бряг" има и неплатен ревизионен данъчен акт за 1.390 млн. лева, а до 2008 г. дружеството е изплатило данъчни актове за 4 281 835 лв. с повтарящи се данъчни нарушения, става ясно от проверката на новата управа.

Към дружеството има финансова претенция и за 3.52 млн. лева заради неправомерно продаден имот.

Новият борд отчете още, че дружеството трябва да получи до края на тази година несъбрани вноски за подадена земя в размер на 662 526 долара и 26 492 лв. и още 144 444 долара до края на 2011 г.

Скандалните договори

Според изнесеното от новата управа, "Слънчев бряг" АД е източвано предимно чрез фирми, свързани с бившия председател на борда на директорите от квотата на миноритарните собственици Младен Мутафчийски. На практика именно той управляваше дружеството над 9 години, въпреки че държавата държи три четвърти от акциите.

"Слънчев бряг" АД има договор за реклама с информационния сайт "Фрогнюз", чийто главен редактор е Огнян Стефанов, но, както пише на сайта, се издава с ″помощта" на Мутафчийски.

За периода от януари 2007 г. до март 2010 г. дружеството е платило на "Фрогнюз" 916 000 лв. Последният сключен договор със сайта е от март тази година и е за период от 3 години на стойност 864 000 лв. В случай, че дружеството иска да прекрати договорните си отношения със сайта, трябва да му изплати неустойка в размер на 50% от общата цена на услугата.

Паркинг “Емона” пък е бил предоставен под наем на фирма "Булимпекс" АД за срок от 3 години при годишен наем от 12 000 лева. Бургаската компания е контролирана също от Мутафчийски. Контрактът върви с клауза, която дава разрешение за строителство на територията на паркинга. В случай, че ″Слънчев бряг″ АД иска да прекрати предсрочно този договор, трябва да плати неустойка от 80 000 евро.

Как един годишен наем от малък стана нищожен

Става ясно също, че бившата управа е отдала неизгодно рекламните площи на “Слънчев бряг” АД. През 2006 г. е подписан 10-годишен договор с бургаската фирма “Инвест комм” ЕООД. Фирмата използва 123 рекламни позиции, като плащала за тях наем от 50 000 лв. годишно. Към договора има анекс от 2009 г., според който наемът е намален двойно и е станал 12 500 евро. Неустойката при прекратяване на договора от страна на дружеството е на стойност 100 000 евро и по 50 000 лв. за всяка от оставащите години.

Част от договорната дейност на курортното дружество е водена в грубо нарушение на Закона за приватизация. По този закон за осъществяване на наемни сделки и съвместна дейност, както и за разпореждане с дълготрайни активи е необходимо изрично разрешение от Агенцията за приватизация. Такова разрешение обаче не е издавано за нито една сделка за наем.

Затова бордът на директорите на “Слънчев бряг” АД от понеделник ще започне да обявява за нищожни договорите, които са за отдаване под наем, но са сключени, без разрешението на Агенцията за приватизация.

Бившата управа е заобиколила и изричната забрана на АП за продажба на активи на дружеството, като е бракувала обекти и после ги е продавала. След бракуването активът не съществува и забраната не може да се приложи. Такива са случаите с трите мостика на територията на курорта, както и басейнът на плажа на комплекса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?