Слънчев бряг остава без сергии до плажа от догодина

Слънчев бряг остава без сергии до плажа от догодина

Законови промени забраняват поставянето на сергии, будки за храна и напитки, фургони и други временни търговски обекти в близост до плажа. Това стана ясно при представянето на промените в Закона за черноморското крайбрежие (ЗУЧК) във вторник в присъствието на регионалния министър Лиляна Павлова и екипа ѝ. Забраната не е само в бъдеще време, а ще се приложи и за сега съществуващите сергии и други преместваеми обекти, които не отговарят на изискванията на закона.

По думите на арх. Лидия Станкова от МРРБ проблемът със сергиите е най-сериозен на Слънчев бряг и ако текстовете минат в сегашния им вид неописуемият кич в един от най-популярните ни морски курорти ще се разчисти.

Според промените т.нар. преместваеми обекти са забранени в обхвата на крайбрежна Зона А – на 100 м навътре от водата или сухоземната граница на морския плаж. В тази зона ще могат да се разполагат само спирки на градския транспорт, статуи, пейки, осветителни тела, чешми, фонтани, часовници и кофи за отпадъци.

В съществуващите и бъдещите паркове и градини близо до плажа могат да се изграждат само открити обекти за спортни или културни дейности на площ не повече от една десета от парка.

Около хотелите ще могат да се разполагат сергии и други подвижи търговски обекти, само ако не е достигната допустимата плътност на застрояване.

Общините имат срок от една година след обнародването на текстовете да отстранят всички преместваеми обекти, които не отговарят на тези изисквания.

Подвижни заведения и търговски обекти са разрешени на плажовете, отдадени на концесия или под наем. Те се разполагат по схема, одобрена от регионалното министерство, и след разрешение на главния архитект на общината. Регламентът е същият и в момента, но проблемът е в последващия контрол. Затова в контрола върху спазването на изискванията за застрояване на плажовете се включват и областните управи, предвиждат промените. Те ще могат да назначават проверки на концесионерите и наемателите на плажове и да налагат санкции при установени нарушения.

В морето ще се строят изкуствени острови

Промените в ЗУЧК регламентират и изграждането на изкуствени плажове от частници. Предложението идва от бизнеса, тъй като ивицата от 76 км вече била недостатъчна за легловата база на морето.

Миналата година стана ясно, че има заявен интерес от инвеститори да строят изкуствени плажове чрез насип. Предложенията дошли от Св. Влас, Созопол и Ахелой.

Промените в ЗУЧК предвиждат частникът да построи съоръжението, включително чрез изсипване на бетон в морето и да го експлоатира безплатно за известен период. Плажът обаче ще се води изключителна държавна собственост. Концесията за изкуствените плажове ще е за строителство, предвиждат промените.

Дюните се връщат в обхвата на плажовете

Пясъчните дюни се връщат в обхвата на плажовете и ще се третират като изключителна държавна собственост, т.е. няма да могат да се застрояват, предвижат още промените.

Дюните бяха извадени от обхвата на плажовете през 2008 г. и част от тях, дори такива в защитени територии, вече са със сменен статут и застроени. Такъв е случаят с дюните в района на Камчийски пясъци, както и дюните между къмпингите Веселие и Смокиня. Концесионерите и наемателите няма да плащат допълнително за увеличената площ на плажа, целта е да се забрани строителството върху тях

Процедурата по отдаване на плажове се съкращава на 3-4 месеца

Промените в ЗУЧК целят на първо място да облекчат процедурата по отдаване на концесия на морския плаж и да я съкратят до няколко месеца. Освен това концесионният договор ще влиза в сила два месеца след подписването му, а не от следващата година, както е сега. Срокът на концесията се удължава от 10 на 15 години. Отдаването на частно стопанисване ще става чрез конкурс на няколко етапа – изготвяне на обосновка, решение на Министерския съвет за откриване на процедура, самата процедура и обявяване на концесионер.

Част от приходите от концесията (10%) ще отиват целево за поставяне на табели, улесняване на достъпа до плажовете, санитарно поддържане на неохраняеми пясъчни ивици и т.н.

Намалява се площта за заведения и платени чадъри

Промените в ЗУЧК предвижат намаляване на площта, на която частниците могат да разполагат заведения, платени чадъри и шезлонги. Обхватът ѝ остава 50% от територията на плажа, но при изчислението ще се изключват дюните, скали, скатове, затревени терени и др. площи. Това ще намали площта за търговска дейност с около 30 на сто, изчисляват инвеститорите. В замяна частниците ще могат да ползват допълнителна търговска площ към обектите за бързо хранене – не повече от 2% от лощта, която реално се ползва за плажуване. Това обаче ще важи само за новите договори.

Стопаните на плажовете ще трябва да предоставят безплатен достъп до ивицата при равни условия с тези на платената част, т.е. туристите със собствени чадъри няма да са “забити” в скалите и камъните, каквито случаи имаше в последните години.

Държавата се отказва да строи пътища до плажовете

Държавата се отказва да строи пътища до всички плажове, каквато идея имаше строителното министерство миналата година. Вместо това в промените в ЗУЧК е записано, че ще бъде осигурен свободен и безплатен пешеходен достъп до морските плажове. Посочената причина е, че “поради местоположението на отделни морски плажове не е възможно осигуряване на автомобилен достъп до тях”. Ако и пешеходният достъп до някой плаж е затруднен, общините се задължават да отчуждят частни терени и да осигурят такъв. Именно те са одобрявали застрояването по морето, затова те трябва да платят за път до плажа, обосноваха се от МРРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?