Слънчев бряг "отваря врати" на Великден, ще разчита на ръст на руските туристи

1800 стават временните обекти за евтини дрънкулки, сувенири и "маркови" дрехи

Слънчев бряг "отваря врати" на Великден, ще разчита на ръст на руските туристи

Най-големият български курорт Слънчев бряг ще приеме първите туристи от средата на април и ще разчита на ръст на чуждите туристи, най-вече на руските. Това съобщиха хотелиери в понеделник, представяйки пред журналисти готовността на курорта за тазгодишния туристически сезон.

В момента курортът разполага с 80 хиляди легла и 35 хиляди апартамента, съобщиха хотелиери.

Данните на хотелиерите и общината за легловата база в курортите често се разминават, тъй като едните искат да пестят от туристически такси, а другите искат по-скъпи проекти за пречиствателни станции и инфраструктура.

Първите хотели на Слънчев бряг ще отворят врати през втората половина на април по време на Великденските празници, каза Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в курорта, цитирана от БТА.

Тогава се очаква да пристигнат няколко големи групи от Сърбия, Македония и Румъния. Останалите хотели са в етап на подготовка за летния сезон. Между 5 до 7 процента е прогнозният ръст на руски туристи това лято, каза още Иванова.

Цените на туристическия продукт в Слънчев бряг остават същите като миналата година.

Елена Иванова каза още, че собствениците на хотели отново се обявяват против поставянето на бариери на входовете на курортния комплекс. Според нея това ограничава свободния достъп до обектите им, което е незаконно.

Хотелиерите не одобряват синята зона, паяците и определените от ръководството на акционерно дружество "Слънчев бряг" часове за зареждане на хотелите им.

Другото възражение на хотелиерите е срещу разполагането на сергии по алеите. Според тях в момента в курорта има близо 1600 временни обекти, а до началото на лятото броят им щял да нарасне с още 200.

Изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров обаче коментира пред БТА, че ще бъдат поставени само толкова сергии, колкото са съгласувани по официалната схема за временни обекти. Той съобщи още, че тази година ще бъде изготвен нов проект за транспортната схема на курорта и тя ще бъде представена между 10 и 12 април.

От курортното дружество обещаха приоритет да бъде почистването. Ръководството му ще настоява пред община Несебър по улиците и алеите да се чисти нощем и да се мие с машини. Обещанието се разпростря и върху нови контейнери за отпадъци. Пейките по алеите също щели да се подменят.

Елена Иванова съобщи, че и тази година хотелиерите ще поемат разноските за нощувките на командированите от вътрешността на страната полицаи в "Слънчев бряг".

Част от полицаите ще се занимават да дебнат контингента от джебчийки. Ефектът от постоянния контрол се усеща, допълни директорът на РПУ - Несебър Стайко Манев. За реда и сигурността на летовниците миналото лято са се грижили 220 полицаи, тази година те ще бъдат с 15 повече.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?