Слънчева централа бе обстреляна с гранатомет след поскъпването на тока

Слънчева централа бе обстреляна с гранатомет след поскъпването на тока

Със снаряд от гранатомет бе взривен модул за управление на огромен фотофолтаичен парк близо до с. Победа. Експлозията, станала този понеделник рано сутринта, извадила от строя електрониката. Изтекли са тонове масло от охладителния панел на трафопоста, съобщи “Стандарт” в петък.

 

Саботажът бил извършен непосредствено преди системата да бъде включена към мрежата на НЕК, коментират местните. Охраната чула гръм, но полицията била уведомена за инцидента чак 12 часа по-късно. От плевенската дирекция на МВР потвърдиха, че разследват основна версия за взрив с РПГ. Няма информация дали са открити остатъци от боеприпаса.

 

Собствеността на соларния парк до с. Победа се свързва с дипломата Елизар Манов и с още двама българи. Румънска фирма е изпълнител на съоръженията. Панелите са разположени на 1000 дка земя. Тя била плодородна земеделска площ, но била деактувана при твърде съмнителни обстоятелства по време на сегашното правителство, твърдят запознати.

 

Собствениците придобили нивите още по времето на бившия земеделски министър Венцислав Върбанов с тенденция да станат негови подставени лица. После отношенията им се влошили, сочат слухове.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?