Слънчевата енергетика за пръв път изпревари по ръст въглищната

Бумът през 2016 г. е съпътстван от рекордно ниски световни цени на ВЕИ-тока, според доклад на МАЕ

Слънчевата енергетика за пръв път изпревари по ръст въглищната

Движен от силния ръст на слънчевата енергетика, делът на новоприсъединените към пазара възобновяеми източници достига две трети в световен мащаб през 2016 г. За пръв път ръстът на фотоволтаичните централи изпреварва този на въглищните. Докато през миналата година на пазара са излезли 74 гигавата слънчеви мощности, въглищните са 57 гигавата и дори 26 ГВ са били закрити, сочи доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Като цяло на пазара са пуснати нови 164 ГВ възобновяеми енергийни мощности, газовите са едва 29 ГВ, като са спрели работа 12 ГВ централи на синьо гориво.

Това е поредна рекордна година за слънчевата енергетика, чийто резултат се дължи основно на развитието на ВЕИ-мощностите в Китай и останалата част на света, движено от рязко свиване на разходите по изграждането на такива проекти и силна политическа подкрепа.

Капацитетът на слънчевите централи през 2016 г. се е увеличил с 50 процента, като половината от резултата се дължи на Китай, където са въведени в експлоатация 36 ГВ фотоволтаици. Като цяло на Китай се дължи около 40 процента от ръста при цялата алтернативна енергетика.

Това развитие на възобновяемата енергетика е съпътствано от рекордно ниски цени на електроенергията от тях, които скороще достигнат 3 цента на киловатчас, посочва МАЕ. Ниски обявени цени на енергията от слънце и вятър са отчетени в редица държави като Индия, Обединените арабски емирства, Мексико и Чили.

Created with Highcharts 5.0.14Additions (gigawatts)Производство на електричество според вида гориво за 2016ПроизведеноИзлишъкВъглищаСлънчева ен.ВятърГазВъзстановими020406080100120140160180200Renewables 2017, IEASolar PVNet additions: 74 GW

Слънчевата енергия за три години поевтинява от над 160 на 30 долара/МВтч

Докато през 2013 г. договорните цени на слънчевата енергия са били над 160 долара за мегаватчас, сега те са около 60 долара, а през 2020 г. се очаква да стигнат 30 долара.

Обявените договорени цени за слънчеви и вятърни централи приближават и дори понякога са по-ниски от себестойността на енергията от новопостроени газови или въглищни централи, посочва се в документа.

Според МАЕ това очертава бляскаво бъдеще за възобновяемите източници до 2022 г. като слънчевата енергетика ще навлезе в нова ера.

Невероятното представяне на ВЕИ-тата през миналата година дава повод на МАЕ да направи прогноза за електроенергийния сектор, според която през 2017 г. ръстът на капацитета на възобновяемите източници ще е 12 на сто спрямо предходната година, благодарение на нови слънчеви проекти в Китай и Индия. До 2022 г. ВИЕ-мощностите в света ще се увеличат до 920 ГВ, което ще е ръст от 43 на сто спрямо сегашните данни.

Като цяло следващите пет години ще са доминирани от развитието на слънчевата енергетиката, следвана с по-слаби темпове от ръста при вятърните паркове и хидроцентралите. МАЕ на практика подобрява миналогодишната си прогноза за развитието на фотоволтаиците с една трета. Ревизираните очаквания са провокирани от продължаващото развитие на слънчевите технологии, които позволяват намаляване на инвестиционните разходи, и непредсказуемата динамика в Китай като последица от политически промени, пише в доклада.

Created with Highcharts 5.0.14USD за MWhОбявени средни цени на ел. енергия по дата на въвеждане в експлоатацияВятърна енергия средна ценаСредни цени на слънчева енергия201220132014201520162017201820192020$0$30$60$90$120$150$180Renewables 2017, IEA

Световните ВЕИ-лидери ще са Китай, САЩ и Индия

При продължаваща силна политическа подкрепа за развитието на възобновяемите енергийни източници, от агенцията смятат, че е възможно дори още по-добро представяне на сектора и капацитетът му да отбележи още по-голям от сега прогнозирания ръст като достигне дори 1150 ГВ до 2022 г. с лидер Китай.

От агенцията посочват, че водещата роля на Китай при ВЕИ-тата е движена от голямото замърсяване на въздуха в страната. Страната има силни цели в областта на слънчевата, водната и на биомаса енергетика, както и при внедряването на електрически превозни средства.

Освен лидер по възобновяеми централи, със своите производители на слънчеви панели Китай е световен номер 1 и на този пазар с дял от 60 процента, посочва енергийната агенция.

САЩ и Индия ще са останалите водещи държави в развитието на възобновяемата енергетиката.

Въпреки известни политически неясноти, САЩ ще са вторият по ръст пазар на ВЕИ-та. Основен двигател ще са новите офшорни вятърни и слънчеви проекти в страната, комбинирани с дискутирани в момента федерални данъчни реформи и енергийни политики.

Прогнозите са Индия, която оздравява своите комунални услуги и решава проблеми на мрежовата си интеграция, да удвои до 2022 г. своя настоящ ВЕИ-капацитет. За пръв път прогнозата на ръста при възобновяемите източници в тази държава надхвърля очакванията за Европейския съюз.

Слънчевите и вятърните мощности в Индия представляват 90 процента от ръста на капацитета на страната, съпровождани от едни от най-ниските цени на енергията в световен мащаб, посочва се в анализа. В някои провинции на Индия цената на възобновяемата енергия е сравнима с въглищните тарифи. Това е индикатор, че експанзията на ВЕИ-ата може да достигне почти една трета на фона на мрежовата интеграция, преодоляване на инфраструктурните предизвикателства, уреждане на регулаторни режими и намаляващи цени. С такъв ръст Индия ще е равностойна на САЩ и двете държави ще следващите нарастващи пазари след Китай.

Европа забавя ръста на възобновяемите източници

Европейският съюз, въпреки всичките си политики, отбелязва забавяне в ръста на възобновяемите източници и той е с 40 на сто по-слаб в сравнение с предишния петгодишен период, отчитат от МАЕ. Дания се очертава европейският лидер при възобновяемата енергетиката с 69 на сто дял с различни източници до 2022 г. Следват Ирландия с 33 на сто, Испания – с 27%, както и Германия и Великобритания – с 26%, според прогнозата.

Докладът посочва още, че макар и бавно, ще се увеличава и използването на възобновяеми източници в отоплението – нараствайки от 9 на сто през 2015 г. до почти 11 процента през 2022 г. Очаква се лидер в това отношение да са сградите, като най-бързият ръст се забелязва в Китай, Европейския съюз и Северна Америка. При индустрията Китай и Индия постигат забележителен ръст в потреблението на възобновяема енергия, и по-специално биомаса, при отоплението.

Общо произведена енергияГодишен дял на възобновяемите източници при производството на ел. енергияSelected countries, 2016 - 2022Соларна ен.  2016Вятърна ен. 2016Соларна ен. дял за 2022  Вятърна ен. дял за 2022ДанияИрландияИспанияГерманияАнглияИталияАвстралияСАЩКитайИндияБразилияЯпония0%10%20%30%40%50%60%70%80%Renewables 2017, IEAVRE share in annual electricity generation for Spain:PV share in 2016: 3%Wind share in 2016: 18%Additional PV share in 2022: 2%Additional wind share in 2022: 4%Total: 27%

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?