Слънчеви централи и къщи за гости взеха 15 млн. лв. от парите за селските райони

Проекти за слънчеви централи, къщи за гости, дегустационни зали и център за смяна на гуми са получили над 15 млн. лв. от Програмата за развитие на селските райони по мерките за разнообразяване към неземеделски дейности и за подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия. Това съобщиха от Държавен фонд "Земедалие" (ДФЗ). Общо са одобрени 50 проекта.

Повечето кандидати ще изградят къщи за гости, сред които и дегустационна зала за посрещане на туристи. Планирано е и купуването на обзавеждане и оборудване, на системи за пожароизвестяване и мълниезащита, компютри, велосипеди и др. Един от кандидатите ще организира излети с високопроходими автомобили и ще изгради център за смяна на гуми.

 

"Още 12 фотоволтаични централи също получават средства по Програмата за развитие на селските райони. Те ще бъдат вложени в инвертори, системи за мониторинг и контрол, радиационни датчици, сензори за скоростта на вятъра и др.", пише в съобщението на ДФЗ.

 

Последните одобрени предложения по програмата за селските райони са предимно на работилници за ремонт на автомобили и селскостопанска техника. Финансова подкрепа получават и няколко проекта за купуването на производствена линия за бетонови изделия и на специализирана строителна техника; за създаването на предприятие за дървопреработка, както и за преустройството на завод за слаботокови съединители. Един санаториум ще бъде преустроен в хоспис за специализирани грижи с пари от програмата, допълват от земеделския фонд.

Споделяне

Още от Бизнес