След решението на парламента да въведе 20% такса върху приходите им

Слънчеви централи: Заради 170 млн. лв. държавата убива бизнеса ни

Слънчеви централи: Заради 170 млн. лв. държавата убива бизнеса ни

Заради 170 млн. лв. годишно, които ще се съберат от налагането на 20 процента такса върху продадената от слънчевите и вятърните централи електроенергия, държавата убива бизнеса ни, национализирайки частен капитал. Това заяви пред журналисти в четвъртък Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация (БФА), по повод взетия изненадващо в сряда привечер от парламента текст в преходните разпоредби на проекта на закон за бюджет 2014 г. текст, предвиждащ въвеждането на въпросната такса.

 

Тя предупреди още, че ако предложението на лидера на "Атака" Волен Сидеров бъде прието и в пленарна зала и стане факт от следващата година реч, Европейската комисия ще бъде сезирана, тъй като въвеждането на тази такса противоречи на европейските нормативи и дискриминира инвеститорите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), тъй като ще се отнася само за фотоволтаични и вятърни централи. Водните електроцентрали и тези на биомаса няма да плащат подобни разходи, а в същото време тяхната енергия също се изкупува по преференциални цени от НЕК и създава тежести в цената на електроенергията..

 

По думите ѝ подобна такса ще доведе до фалит на инвеститорите в слънчевите и вятърни електроцентрали. Браншът ще бъде доубит с въвеждането заедно с таксата ограничаване и на производството на вятърна и слънчева енергия, тъй като предложението на "Атака" предвижда и лимитиране на изкупуването на този вид ток в часовете, определени от анализ на ДКЕВР..

 

Ограничаването в определени часове не е обективно, защото слънцето грее всеки ден различно в тези часове, коментира Иво Иванов. Очевидно зад предложението на Атака стоят сили, които не искат българската енергетика да работи прозрачно, заяви той.

 

Според изчисления на БФА приходите от планираната такса ще са около 170 млн. лв. годишно. Тази сума не може да позволи нито намаляване на сметките за ток, нито подобряване на финансовото положение на НЕК, коментираха от организацията.

 

Русенова припомни, че НЕК вече дължи на производителите на енергия от вятърни и фотоволтаични паркове над 150 млн. лв. за произведена от тях енергия. През последната година пък с налагането на цена за достъп от сектора беше иззет доход от над 300 млн. лв. и макар че спечелихме делата във ВАС и тази цена бе обявена за незаконна, още не е ясно кога ще ни бъдат върнати средствата, добави председателят на БФА.

 

Тя поиска от всички парламентарно представени политически сили незабавно да излязат с позиция по предложението на "Атака", а не да се крият зад него при гласуването си. Премиерът Пламен Орешарски пък бе призован да заяви дали това ще бъде провежданата от държавата политика. Ще сезираме всички европейски институции, защото това противоречи на европейските регламенти, каза Русенова.

 

От Българската ветроенергийна асоциация заявяват в специална позиция по приетото вчера предложени на Атака, че то ще доведе до нова вълна от съдебни дела и окончателно унищожаване на доверието на инвеститорите във върховенството на закона в България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес