Славчо Атанасов отказва да върне Панагюрското съкровище в София

Славчо Атанасов отказва да върне Панагюрското съкровище в София

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов влезе в поредния си конфликт с централната изпълнителна власт, този път в лицето на Министерството на културата. Атанасов отказва категорично да върне в Националния исторически музей в София експонатите от Панагюрското златно съкровище, които в момента са изложени в пловдивския Археологически музей, съобщи бТВ.

Панагюрското златно съкровище е на пловдивчани и повече няма да излезе от тук, обяви кметът на Пловдив.

"Когато не е по-изложби, неговото място е в Пловдив. Ако се опитат да ни го вземат, не го препоръчвам", заплаши Атанасов.

От Министерството на културата обаче твърдят, че тази позиция е напълно абсурдна. Заместник-министърът на културата Тодор Чобанов заяви, че намеренията на кмета на Пловдив да задържи Панагюрското съкровище, няма как да бъдат осъществени.

"Искам дебело да подчертая - става въпрос за национално богатство, което по закон и конституция е собственост на българската държава. То е собственост на всички българи, а не на кмета на Пловдив”, коментира Чобанов.

Той уточни още, че съкровището е в града само за два месеца, а след това се връща обратно в София. Затова намерението на пловдивския кмет да задържи съкровището е в разрез със закона.

"Категорично господин кмета на Пловдив не е компетентен и не е в правото си да определя съдбата на едни или други културни ценности", каза още Чобанов пред бТВ.

Същевременно министърът на културата Вежди Рашидов заплаши пловдивския кмет със съд, ако задържи панагюрското съкровище.

Панагюрското съкровище се пази от денонощна въоръжена охрана в новия пловдивски музей, който ще бъде официално открит във вторник. След два месеца експонатите заминават на изложба в САЩ.

През последните два месеца пловдивският кмет размени остри реплики с правителството и стигна до съда и по повод въпроса със софийския боклук.

Атанасов обвини екоминистъра Нона Караджова във "върховна наглост" заради плановете на правителството за депото край пловдивското село Цалапица. Министерският съвет прие решение, с което последните 150 000 тона балиран столичен боклук трябва да бъдат разхвърлени на сметищата на Пловдив, Карлово и Ловеч. Това е поредният опит на България да отърве глоба за неспазване на европейските еконорми заради неправомерно складирания боклук край София.

Неотдавна пловдивският кмет, който зае поста като кандидат на ВМРО с подкрепата на ГЕРБ, стопли силно отношенията си с БСП, откъдето даже обявиха, че е възможно той да е техен кандидаткмет на местните избори догодина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?