Славея Стоянова остана само три седмици зам.-екоминистър

Славея Стоянова

Само три седмици се задържа на поста зам.-министър на околната среда и водите Славея Стоянова, която бе назначена на 1 юни на мястото на арестувания като ръководител на престъпна група за схеми с отпадъци Красимир Живков. В петък тя е била освободена от длъжността със заповед на премиера Бойко Борисов. Това е станало по нейно желание, съобщиха от правителствената информационна служба.

Стоянова бе назначена на поста като човек от системата, а не като политическо лице, макар премиерът Бойко Борисов да бе обявил след задържането и уволнението на Живков, че очаква предложение за длъжността от екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро, който е във властта от квотата на ВМРО.

Димитров разкри по-късно, че Стоянова е изготвила всички данни по разследването на прокуратурата за схемите със складирането на опасни отпадъци у нас, по което обвиняеми са и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, бивш шеф на екоинспекцията в Пловдив и трима собственици на фирми, занимаващи се с отпадъци.

"Тя помогна за подготвянето на документите за италианските боклуци, складирани на пристанищата във Варна и Бургас. Тя беше единствената, която можеше да заеме този пост. Аз я предупредих, че от утре животът ѝ няма да е същият и ще чуе за себе си неща, които не е предполагала, че ще чуе", каза при назначаването ѝ Емил Димитров.

Славея Стоянова е била обект на протест от страна на ГЕРБ-Кърджали през 2013 г., заради подготвяното ѝ тогава издигане на поста шеф на РИОСВ-Хасково. Недоволството срещу нея е било, защото е свързвана с БСП и ДПС и от структурата на ГЕРБ в Кърджали, оглавявана тогава от сегашния председател на парламента Цвета Караянчева, са смятали Стоянова за компрометирана.

Споделяне

Още по темата

Още от България