Слави Бинев и Мишо Шамара обявиха в Брюксел: Борисов всява страх

Таня Файон, Слави Бинев и Мишо Шамара на пресконференцията в Брюксел. Снимка: сайт на Слави Бинев.

Независимият евродепутат и лидер на движение ГОРД Слави Бинев даде съвместна пресконференция в Брюксел с рапъра Мишо Шамара (Михаил Михайлов), обвинен за гавра с българския флаг в песента "Бяло, зелено, червено" . Те обявиха, че правителството на ГЕРБ всява страх в страната и потъпква граждански права.

Бинев свърза повдигнатите срещу Мишо Шамара обвинения със случая на момичетата от руската пънк група Пуси Райът като спомена, че не "поругаването на знамето на България” е причината за делото на Шамара, а думите, в които се казва, че рапърът не вярва на ГЕРБ.

В Европарламента Шамара коментира прословутото дело срещу него и колегите му Конса и Сарафа, като посочи, че дори при комунизма не е имало такива провокации и несвобода, както сега при ГЕРБ.

Софийската апелативна прокуратура приключи проверката си и излезе с препоръка делото да бъде прекратено. Доводите са, че няма достатъчно доказателства, че именно рапърът поругава националния флаг.

"Мен ме е страх от полицията, страх ме е от прокуратурата, страх ме е от съда, страх ме е от Бойко Борисов... Ние сме отвратени от това, което се случва... Пенсионерите живеят със 75 евро, не на ден, не на седмица, а на месец. Баба си купува по 20 грама салам... Това нормално ли е в Европа?! Не ви ли е срам?!", запита риторично Шамара присъстващите евродепутати, журналисти и гости.

"Националната следствена служба привика Мишо за обяснение след като той се включи в протест срещу управлението, организиран от най-големия радикален опозиционен съюз - ГОРД, чиито лидер съм аз”, разясни Бинев и допълни, че страхът на Борисов от Европа се е проявил с мигновеното приключване на досъдебното производство срещу Мишо, веднага след като била обявената пресконференцията в Брюксел.

Освен за страх от Европа, това бе и ясен знак, че прокуратурата не е независима, а действа под натиска на управляващите, каза още Бинев.

Информация за пресконференцията на тема "Истината за свободите в страна членка на ЕС - нарушени права на артисти и политици" е публикувана на личната страница на Слави Бинев, а цялата пресконференция може да бъде видяна тук.

Бинев поясни, че протестът на ГОРД е бил най-големият от 15 години насам и е събрал в центъра на София над 10 000 човека, недоволни от управлението на Борисов. "Медиите отразиха пестеливо събитието, а европейските и световни агенции – никак", оплака се той.

”Готови сме да посочим граждани, които са заплашвани за да се разграничат от ГОРД и от мен, които срещу европейски имунитет са готови да свидетелстват” добави още Бинев.
С тези думи се съгласи и Мишо Шамара, който подчерта, че вече се страхува за живота си, както и за сигурността на своето семейство. Думите, неизгодни на властта, са криминални в България, обяви той и подчерта, че изказванията му не са с "политическа цел, а за защита на личната му свобода”. Мишо поясни, че делото срещу него всъщност е заведено за думи, които реално не той казва в песента, а другите изпълнители са привикани като свидетели.

"Очевидно не това, а появата ми на протеста на ГОРД бе причината още в първия работен ден да ме повикат в прокуратурата” каза още Шамара. "В България министър-председател означава и президент, и прокурор, и полиция“, посочи Мишо Шамара.

"Страх ме е от Бойко Борисов. Всяка сутрин, когато си паля колата се прекръствам“, сподели пред евродепутатите рапърът, без да уточнява заплашван ли е и от кого точно.

Той разкри, че са го питали "ти защо не живееш щастливо с жена си и да си траеш?“. "Моята чест не е за продан“, каза той и допълни, че "иска да се знае, че е свободен да критикува като артист всеки, който не му харесва, най-вече антинародното правителство”.

Рапърът сподели, че като популярен изпълнител е имал възможността да се защити и пред медии, а сега и в Европа, но не знае как другите обикновени граждани се справят с натиска на Борисов.

Зам. - председателката на групата на социалистите Таня Файон, която присъства на пресконференцията, заяви, че ще поиска спешно изготвяне на общоевропейски критерии за целия съюз, свързани със свободата на словото, собствеността на медиите, както и единна система за контрол, който да гарантира запазването на основните демократични права на хората.

Според Бинев Бойко Борисов вече не е проблем само за България, а дискредитира Европа. "Прикривайки грешката си в избора на Борисов, ЕНП рискуват да загубят доверието на европейците, защото от пазители на християндемократичните принципи са се превърнали в съучастници в диктатура” каза още евродепутатът.

Бинев заключи, че случаят с Мишо Шамара всъщност е едно предупреждение, с което правителството показва, че може да подведе под отговорност, съдебна, административна или наказателна, всеки дръзнал да се противопостави на управлението на Борисов. "И ако някой се прави, че това не е така, то просто го е страх от Диктатора, а страхливецът винаги го е страх да си признае”.

Споделяне

Още по темата

Още от България