Слави Бинев повежда ГОРД в битка срещу ГЕРБ

Системата не може да реши проблема, системата е проблемът

Слави Бинев. Снивка БГНЕС

Гражданското обединение за реална демокрация (ГОРД) на евродепутата Слави Бинев ще е една от новите формации, които ще атакуват властта на изборите догодина. Обединението, чиято абревиатура напомня абревиатурата ГЕРБ на Граждани за европейско развитие на България, ще е категорична опозиция на сегашната управляваща партия, оглавявана от премиера Бойко Борисов.

Архонт Слави Бинев, който влезе в Европарламента с листата на партия "Атака", но се отцепи от Волен Сидеров, представи тази неделя обединението в столичния хотел "Кемпински - Зографски" в присъствието на още трима приятели архонти - Добрин Добрев, Ованес Пашаев и Иван Кочев.

"За тези, които си задават въпроса - кои сме ние - искам да кажа, че ние създаваме политически субект, който ще се бори за политическата власт и не се срамуваме да го заявим", обяви Бинев.

Според него ГОРД няма да е партия в тесния смисъл на думата, а обединена платформа, в която да се обединят партии, граждански сдружения, НПО, синдикати и работодатели.

През декември м.г. бившият еврокомисар Меглена Кунева учреди движение "България на гражданите", за което също все още не се знае дали ще прерасне в партия.

Слави Бинев е вторият евродепутат от "Атака", кой основава партия. Миналия месец евродепутатът Димитър Стоянов -доведен син на лидера на партията Волен Сидеров - основа Национал-демократична партия.

Лидерът на ГОРД заяви пред съмишлениците си, че "в политиката всичко е възможно, само не и това ние да се коалираме с ГЕРБ, който е носител на този стил на управление, срещу който ние се противопоставяме".

Лидерът на обединението посочи също, че хората в ГОРД няма да се делят на сини, червени, жълти и т.н., а просто ще се търси здравият разум, който по думите му липсва в настоящето управление.

"Ние сме за свят, в който силните са справедливи, слабите сигурни, а свободните запазени", заяви още Слави Бинев.

Той представи пред форума своите житейски възгледи и идеи в стил "искрено и лично", без да се ангажира с някаква по-конкретна политическа платформа, но с ясно намерение да покаже каква е разделителната линия между него и Борисов, между ГОРД и ГЕРБ.

По думите му системата не може да реши проблема, системата е проблемът.

Според него днес ние живеем в ада на Европейския съюз и оттам не можем да се измъкнем с магичеки скок, а с постоянство и е крайно време да спрем да чакаме Страсбург, Брюксел, Москва или Вашингтон да определят съдбата ни, а да я ковем със собствените си ръце.

"Не можем повече да мизерстваме в ЕС и да бъдем гастарбайтери в собствената си държава, призова лидерът на ГОРД, според когото правителството на Борисов задълбочава кризата в страната и "налага нов вид диктатура".

Амбицията на ГОРД е да изгради общество от истински богати хора, "които да демонстрират не само своето богатство, а и своя характер, а не страх, извинен с рационализъм", каза още Слави Бинев.

В приветствието си Бинев призова своите привърженици да докажат, че "българите сме наследници на велики герои като Спартак, Левски, Ботев и Раковски".

"Да докажем, че героите не са само история, че ги има и днес, че не само преди 150 години сме били готови да защитим свободите си, а и че днес също бихме вдигнали Априлско въстание в дните, близки до българския Великден", призова Слави Бинев.

"Трябва да разберем дали ще се събудим като народ или непробудният ни сън от хипнозата в, която сме изпаднали, ще ни отнесе в небитието, докато съседите продължават да ни крадат историята, убедени, че не я заслужаваме", каза той.

"Скарах се с много хора, които обичах, но имах възможността да разбера кои са приятели и кои не...От прекрасно дете се превърнах в пухкав чичко. Понякога не се понасям, любимите ми хора - сигурно също", продължи с откровенията Слави Бинев.

"Усещам, че вече мога да давам само добри съвети, тъй като се уморих да бъда лош пример. Да , аз съм грешен и не се срамувам от това", каза той пред форума.

Слави Бинев, известен с ексцентричния си блог, поздравителни картички и пр., увери, че "води лична битка с глупостта, нещастието и бедността".

"Ако някой не дава отговори на въпросите за флашки, банки, монополи, да, той има лична битка с мен", подчерта Слави Бинев.

Той се обяви против политиката, свързана с олигархията, защото за него държавата е акционерно дружество, "в което всички сме акционери и трябва да гласуваме умно".

"Ако някой обрича българския народ на геноцид, карайки българските мъже да лазят като котараци в краката му – да, той има лична битка с мен", заяви Слави Бинев.

"Ние сме за истинска свобода и няма да допуснем една форма на комунистически контрол да си отиде, за да бъде заменена от далеч по-желязна тирания", посочи той.

"Тук сме тези българи, които не приемат примирението, родени в социализма, калени от прехода, вярващи и готови да се сражават в името на демокрацията", обобщи той профила на обединението си.

Той сподели и наблюдението си, че в обществото има два вида лидери - едни, които са чобани и удрят по гърбината на народа, и други, които са готови да изтръгнат сърцето си и да осветят пътя напред.

"Искаме да работим с двете си ръце, но и да мислим с двете полукълба на мозъка си", призова още Бинев. Приоритет за ГОРД е образованието, за да се замени крясъкът с разумно действие.

"Животът, скъпи приятели е просто нещо, но за интелигентни хора", сподели Слави Бинев пред съмишлениците си.

"И спортът, и животът си приличат - хем трябва да ги разбираш, хем трябва да ти върви. Понякога границите са много малки, затова давам пример със спорта - това го знаят хората, които разбират тайминга. Разликите са малки - в сантиметри. Истинските мъже не се нуждаят от някой друг сантиметър, а от някое друго усилие. С ГОРД се борим за тези малки разлики", каза Слави Бинев, продължавайки.

"Ние сме оцелелите от прехода. За да оцелееш и да не загубиш своето достойнство през тези години, спокойно можеш да претендираш, че си от "А"-отбора", каза още евродепутатът.

Хората, които са тук, знаят, че не трябва да убиеш опонента си, а да израстваш с него или както казват на Изток - няма голям "ин" без голям "ян", подчерта Бинев.

Аз съм горд, защото се боря с несправедливостите в държавата, горд съм с приятелите си, които са тук, горд съм, че не преклоних глава, бъдете горди и вие, за да бъдат горди и вашите деца, призова Слави Бинев.

Гости на форума на ГОРД бяха колеги на Слави Бинев от Европейския парламент - Илияна Йотова от Партията на европейските социалисти, Станимир Илчев и Метин Казак от либералите, чуждестранни гости, родни интелектуалци, сред които и писателят Любомир Левчев. Лидерът на ССД Стефан Софиянски и Любен Дилов-син от Гергьовден също уважиха събитието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?