Слави Бинев се оттегли и пожела културата и медиите "да пият вино от моя череп"

Слави Бинев, сн. БГНЕС

Слави Бинев подаде оставка като председател на парламентарната комисия по култура и медии в понеделник след десетина дни на протести срещу избора му, при които управляващата коалиция си навлече недоволството на почти всички артистични гилдии и множество граждани. "Мафията не може да ме убие, но културата и медиите могат да пият вино тази вечер от моя череп”, коментира Слави Бинев след като новината за оттеглянето му бе съобщена от съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Патриотите няма да предлагат друг свой депутат на мястото на Бинев, който е народен представител от тяхната група и изборът му бе обяснен с рутинно разпределение на ръководствата на парламентарните комисии.

Докато напрежението срещу Бонев се задълбочаваше, ПФ успя да спазари участието на свои представители в изпълнителната власт под претекст, че щели да "контролират" зам.-министър на отбраната и областния управител на София -град, номинирани от партия НПСД, част от Реформаторския блок, която ПФ окачестви като неприемлива.

Решението за оттеглянето на Слави Бинев бе съобщено след заседание на парламентарната група, предшествано от совалки на Патриотите както за този скандал, така и за влизането им в правителството, макар че първоначално Валери Симеонов бе поставил "условие" формацията му да не влиза във властта. На прощаване с председателския пост Слави Бинев отново нападна искащите оставката му и уточни, че отдавна бил взел решението да си я подаде, но искал да говори с колегите си в ПФ.

"Кофите с помия дойдоха малко в повече дори и на човек като мен, който може да носи", каза свързваният с основаването на чалга-клуба БИАД депутат от Патриотичния фронт.

Назначението на Бинев предизвика масови протести на режисьори, актьори, музиканти, художници и други. В знак на несъгласие Александър Морфов подаде оставка като главен режисьор на Народния театър "Иван Вазов", а трупата обяви, че ще го последва.

Стигна се и до леко абсурдната ситуацията срещу назначението на Бинев да се обяви и министърът на културата Вежди Рашидов от ГЕРБ, чието назначение по-рано също предизвика протести.

Сигурно няма пиар агенция, която може да плати ...

"Пожелавам големи творчески успехи на всички културни дейци и наистина правилата да важат за всеки един от тях по равно. На вас медиите искам да пожелая да дойде някой, който да помогне ние да не сме вече с трицифрено число надолу по свобода на словото така, както е в "Репортери без граница”, а наистина да се направят правила, които да направят медиите свободни", заяви Бинев.

"Когато човек прави две-три стъпки назад не му се присмивайте, може да се засилва. Бъдете сигурни в едно, че вече дори направих много за културата”, каза още той по повод десетдневката си на председателския пост.

По думите му сигурно няма пиар агенция, която може да осигури десетте дни, в които хората на културата са можели да изложат своите проблеми.

"Грозна, унизителна и режисирана кампания"

Валери Симеонов каза от своя страна, че се е провела "една изключително грозна и унизителна кампания за опетняването на Бинев, без това да е подкрепена от каквито и да е аргументи".

"Независимо от това ние считаме, че създаването на напрежение в настоящия момент, независимо доколко е основателно, доколко е мащабно, и доколко е режисирано, не би трябвало да продължава, поради което днес беше насрочено заседание на групата и беше поставен въпросът за избора на Бинев", разказа Симеонов.

Той пожела на всички медии и дейци на културата следващият председател да тази комисия да има в програмата си сериозен ангажимент да увеличава средствата за култура.

Симеонов сподели, че Бинев е много омерзен и "приема това като една изключително грозна атака срещу неговата личност".

"Странно защо през целия този двуседмичен дебат имаше само крясъци и никой не погледна нито за това, че Слави Бинев е представител на ПФ и ще изпълнява неговата програма, нито за това доколко законност и основателност имаше в техните действия", каза още Валери Симеонов.

В защита на Бинев се появи контрадвижение, водено от певицата Кристина Димитрова и личния му приятел Любен Дилов – син. Самият Слави Бинев отхвърли всички критики срещу назначението си, като каза, че е "най-подготвеният" за шеф на комисията по култура и медии, като се определи за "меценат" и се сравни с Медичите и Борджиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България