Слави Бинев се сравни с Медичите и отказа да се оттегли

Той се самооцени като "най-подготвения" за шеф на комисията по култура и медии, но бил жертва на "криминалитета" и "платени революционери"

Слави Бинев, сн.: БГНЕС

Най-подготвеният човек да ръководи парламентарната комисия по култура, ако не в държавата, то поне в Народното събрание, е Слави Бинев. Това заяви самият той на специална пресконференция във вторник по повод бурните обществени реакции за избора му на този пост и планирания за сряда протест на културни дейци, интелектуалци и граждани. Бинев, чиито бизнес в миналото е свързан с борческия ънъдрграунд и чалга клубовете, а политическата му кариера минава през националистическите формации "Атака" и Патриотичен фронт (ПФ), се обяви за жертва на мутрите и застъпник за свободата на словото.

Патриотичният фронт сме хора с достойнство, каза той, след което го удари на откровен бакалски пазарлък, като посочи три възможности, при които би си подал оставката. Първата е зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов (който Бинев няколко пъти наричаше Орхан Мурад – бел.авт) и областният управител на София Веселин Пенев се оттеглят, каквото условие постави лидерът на НФСБ и съпредседател на ПФ Валери Симеонов, за да продължи да подкрепя правителството.

"На секундата ще си подам оставката, ако те си я подадат. И с техните назначения има напрежение. Да, не е на жълтите павета, но има напрежение", каза Слави Бинев.

"Човекът, който ме е препоръчал за този пост, е Валери Симеонов", продължи Бинев и допълни, че в момента, в който Симеонов му каже да напусне, ще го направи "в следващата секунда". Другият вариант за оставка е, ако не се изпълни програмата на ПФ.

"Не съм се молил, не съм се натискал да оглавя тази комисия, това беше политическо решение, в което имаше голяма доза капан”, каза Слави Бинев.

Няколко дни след избора му за председател на парламентарната комисия за култура и медии двете основни партии в кабинета "Борисов” – ГЕРБ и Реформаторският блок, обясниха, че той е резултат на тежък компромис

Бинев държа повече от едночасова реч, в която се обяви за свобода на словото и за развитие на културата. Каза, че е несправедливо сатанизиран и жертва на мутрите. Въпреки това обаче Бинев заяви, че ако "криминалитетът отново заплаши него, хората, които обича, а и тези, които не обича", отново ще се изправи срещу него, за да се защити.

Бинев като Медичите и Борджиите

Заявявайки, че е най-подготвеният човек в парламента да отговаря за комисията по културата и медиите, Бинев каза, че досега е бил по-скоро меценат на културата. "Ако не бяха Медичите и Борджиите, Микеланджело и Леонардо щяха да си останат обикновени бояджии", разясни той.

"Аз, все пак, като човек, който 7 години се е готвил и са се пръскали пари за неговата подготовка в Европа, неговите контакти и възможности, и познания за европейските начини на работа там, би било загуба за всеки от нас този огромен опит да бъде пропилян. Напълно нормално е да бъда номиниран за тази комисия и след това избран, защото съм най-големият критик на свободата на словото в последните 7 години. /.../ Най-големият недостиг в културата е финансирането. Няма как бюджетът да отвори голяма ножица и да компенсира нуждите на творците, единственият начин е да се търсят алтернативни способи. Най-подготвеният по тези въпроси – това съм аз", декларира Слави Бинев.

"Подкупните медии" и "платените революционери"

По думите му сред недоволните от избора му имало и "платени революционери", и хора, увлечени от общото недоволство, и хора, които просто търсят лошия и назовават него за такъв, тъй като "не могат да назоват в момента по-лошия".

По повод схващането, че е мутра, Бинев поясни: "Тази марка ми е наложена от подкупните медии, срещу които воювах през цялото време. От тези медии, които са слугинували, които са си бранили шефовете, да не дойде някой, който да поиска ревизия на харчовете, особено в бюджетните медии. Истината е следната – аз съм шило в торба и съм неподходящ за мирната обстановка, в която всеки си лапа от гърненцето и нищо не достига нито до творците, нито до истинските журналисти".

Бинев обеща да седне на една маса с всички критикуващи го, но ще иска от тях "аргументи и факти, а не клишета" срещу него. След което отново заяви, че част от недоволството е платено.

На въпрос на Mediapool кои са платените културни дейци, той каза, че няма да даде точни данни, въпреки че самият изисква такива, тъй като "само предполагал". На въпроси кой им плаща, също не отговори.

Бинев допусна също, че срещу него се протестира за отвличане на вниманието от други назначения в парламентарните комисии, като това на Цветан Цветанов в комисията за контрол над службите.

Според него единствено от Българската национална телевизия (БНТ) могат да се чувстват засегнати от негови действия, заради организираните от него протести през април 2013 г. От медията реагираха в неделя срещу назначението на Бинев. "Ако някого съм засегнал, извинявам му се", каза депутатът и по-късно се разбра, че точно в обществената телевизия ще бъде първото му интервю. По време на пресконференцията той нарече БНТ бюджетна телевизия, която се нуждаела от обществен контрол. "Някой трябваше да даде тон за песен. Никой не си зададе въпроса защо правя тези атаки срещу БНТ", посочи той.

След което Бинев отново се върна на скочилите срещу него интелектуалци и обясни, че няма повече от три варианта за тяхното недоволство – или имат задни помисли, или не го познават и са подведени, или са злонамерени.

"Има голяма разлика между това дали си добър творец и дали си добър човек“, каза Бинев и декларира: "В името на това да вървим напред съм готов да не търся глупави реванши и да излезем от глупавата ситуация, в която всички сме се насосали“.

За БИАД и "Библиотеката"

Слави Бинев изрично уточни, че притежава само един чалга клуб – БИАД, а останалите били рокаджийски.

Той реши да се позове на издателя Петьо Блъсков: "Ще го цитирам него – той казва, че не чете вестници, а ги продава.Това е, което имам да кажа за БИАД".

"Но забравяте, че аз съм основател и на клуб "Библиотеката", където се изявяваха всички музиканти, които бяха отритнати, всички, които бяха опукани от властта", продължи депутатът. Според него репродукциите на Мона Лиза, които се продават около Лувъра, не са добри, но туристите ги купували.

Депутатът заяви, че не е чел само една книга - "Винету", както някои хора, имайки предвид премиера Бойко Борисов, с когото са отдавнашни противници.

Запитан коя му е любимата книга, кой му е любимият композитор и коя му е любимата постановка, той заяви, че не е подготвен за тази викторина, а никога не бил твърдял, че е най-интелигентният човек.

Толерантността, мутрите и готовността за закононарушения

"С всичките си досеги с криминалитета съм бил жертва. Лошото в България е, че жертвата я слагат наравно с мъчителя“, коментира той упреците към него, че имa тъмно минало.

На въпрос на Mediapool как ще се защитава, след като изключва "държавата от опциите", бившият евродепутат реагира гневно и обясни, че "то си има вече нарушение на закона, щом трябва да се отбранява".

"Когато е нападнат, човек се защитава с всички средства – хапе, драска, фучи, каквото може... Ако мъжете, които обичате, се надупват, когато ги нападнат, съжалявам...“, допълни архонтът на Българската православна църква.

Той засегна и темата за толерантността и семейството. Първо обясни, че непрестанно искали от него да е толерантен "и го искат Орхан, Асан и – ела' да видиш какво е да се казваш Слави Бинев и някой толерантен ли е към мен".

Парламентаристът заяви също, че има семейство. "И мен майка ме е раждала. Баща съм на пет деца и имам внучка на 10 години. Децата ме питат дали верно съм такова говедо. И аз не знам с какво съм заслужил това", заключи Бинев.

Споделяне

Още по темата

Още от България