Слави Бинев все пак стана председател – на подкомисията по еврофондовете

Слави Бинев Снимка: БГНЕС

Депутатът от Патриотичния фронт (ПФ) Слави Бинев, който под натиска на протести бе принуден да се оттегли като шеф на парламентарната комисия по култура и медии, няма да е капо̀. Във вторник той оглави подкомисията по усвояване на средствата от Европейския съюз.

Предложението да има такава подкомисия бе изненадващо внесено на първото заседание на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, оглавявана от Светлин Танчев, депутат от БДЦ (както се нарича парламентарната група на Бареков).

Не е ясно какъв предмет на дейност ще има подкомисията по еврофондовете, след като те влизат в ресора на самата комисия (както е видно от названието й).

Бинев е бил единственият кандидат за председател и изборът му е бил подкрепен от десет народни представители, като само представителите на Реформаторския блок са се въздържали.

По предложение на Светлин Танчев всяка партия ще има свой представител в подкомисията, но депутатите от неговата група БДЦ се е отказали от участие. ГЕРБ са излъчили Владимир Тошев, ДПС – Айхан Етем, РБ - Антони Тренчев, "Атака“ - Миглена Александрова и от АБВ - Иван Иванов.

Депутатите от БСП бойкотираха заседанието.

"БСП още на първото заседание на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове заяви, че е против създаването на отделна подкомисия по европейските фондове. На това мнение бяха и повечето членове на комисията. След това - по един необясним начин - нещата се промениха и председателят Танчев настоя за такава подкомисия и решението беше прокарано миналата седмица. Четворната коалиция е стъпила на здрав и утвърден принцип - да се намери място за човека, а ако няма - да се създаде. Честито на натирения от културата Бинев - вече е горд председател на подкомисия!", написа във "Фейсбук" депутатът от БСП Кристиян Вигенин.

Споделяне

Още по темата

Още от България