Слави извърши политическо самоубийство, смята Първан Симеонов

Ако между Трифонов и Радев се появи напрежение, победителят е ясен - Радев

Слави извърши политическо самоубийство, смята Първан Симеонов

Слави Трифонов извърши политическо самоубийство с номинацията на Николай Василев за министър-председател, коментира социологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов в четвъртък.

"Сутрин ставам и гледам по телевизионните студиа цялото НДСВ. Не знам кой го е измислил това, но това е много лоша услуга за Слави Трифонов. Да те бъзикат, че си римейк на НДСВ и ГЕРБ и ти да сложиш министър от НДСВ е политическо самоубийство", каза Симеонов в сутрешния блок на БНТ, където преди това гост беше Милен Велчев, финансов министър от царското правителство, който даде висока оценка и на колегата си Василев, и на Трифонов за предложеното правителство.

"Ако има нови избори утре, партията на Слави Трифонов е надолу. Това е обезвредена бомба, вместо да избухне тази бомба, тя гръмна преждевременно", каза още Първан Симеонов и допълни:

"Все още имат шанс да седнат да преговарят, защото това е поръчката от народа. Обратното ще означава провал в по-лесната фаза, те по-трудното направиха".

Слави Трифонов обаче заяви изрично, че не иска да води преговори.

Първан Симеонов коментира и факта, че за пръв път ГЕРБ загуби избори и това е исторически момент, но никой не обсъжда това:

"Защото на 12-ия час някъде партиите на протеста се скараха. Едва ли самият Борисов е очаквал такъв подарък. Той вероятно седи с пуканки в скута и гледа, и понеже е Борисов, вместо да ги остави да се излагат, реши и той да излезе да се изложи. И се изложи не малко, защото не може да си сдържа нервите".

"С предложения кабинет Трифонов сложи останалите пред свършен факт, само че той подценява едно нещо", коментира още Симеонов:

"Той застава срещу прозападната демократична общност, групирана около "Демократична България", която е изключително гласовита и креативна и може да го направи за смях за една седмица. Буквално може да унищожи всякаква остатъчна репутация. По-добре от "Шоуто на Слави" може да прави карикатури. Достатъчно са 3 мемета, 4 торбички "Била" и 5 преки включвания на някой инфлуенсър и за броени седмици всички мостове не просто ще бъдат изгорени, ами на едни следващи избори може да се окаже, че Слави Трифонов потъва надолу, а "Демократична България" става претендент за едно от първите места", поясни Първан Симеонов.

По думите му Слави Трифонов е подценил и още един очевиден факт – симпатиите към служебния кабинет, който "се харесва 2:1, 60 към 30 на сто".

"Изведнъж Слави прави друг вариант на служебен кабинет – пак експерти. Само че този (служебният-бел.ред.) вече се е харесал. И веднага по социалните мрежи тръгна: "Чакайте, защо да правим нов служебен кабинет, като ние вече си имаме?" И да не стане така, че между двете най-интересни фигури на промяната – Слави Трифонов и Румен Радев, да се появи напрежение. Защото, ако се появи такова, победителят е ясен и той се казва Румен Радев", прогнозира Първан Симеонов.

"Партиите на протеста трябва да седнат и да преговарят, да избистрят програма. Ако трябва, да се ограничат във времето, да си дадат ясни стъпки, да вземат част от министрите от служебния кабинет. Част от хората в него отразяват протеста, докато предложените от Трифонов не го отразяват", каза още Първан Симеонов.

Също в четвъртък съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза пред БНР, че депутатите от неговата група ще поканят парламентарната група на "Има такъв народ" на публична дискусия по ключови теми и задачи. Разговори до момента на лидерско ниво не е имало, въпреки правените опити от страна на ДБ, потвърди той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?