Слави Трифонов и главният прокурор се оказаха с "много близки позиции"

Шоуменът получи ексклузивна покана от Цацаров заради сигнал за нередности около референдума

Шоуменът Слави Трифонов и главният прокурор Сотир Цацаров се оказаха с "много близки позиции по отношение на това, което се случва в държавата и по отношение на референдума".

Това обяви телевизионният водещ пред медиите след края на посещението си в кабинета на главния прокурор в понеделник, за което получил покана само ден, след като поискал лична среща с Цацаров.

"Тази среща е инициирана от мен за референдума, който политиците отказват да приемат, че съществува. Занесох на главния прокурор една папка с нарушения, които са установени от доброволците ни и моя екип от адвокати по време на изборите", заяви още Трифонов, анонсирайки, че публиката щяла да види каква ще е реакцията на главния прокурор "само след няколко дни".

Предстои да се види какво ще предприеме оттук нататък прокуратурата, като се има предвид, че по закон тя не може да задължи Народното събрание да се съобрази автоматично с резултатите от референдума на "Шоуто на Слави", въпреки изразеното лично мнение на началника ѝ Цацаров в обратното.

Слави Трифонов за пореден път коментира резултатите от инициирания от него референдум, които задължиха депутатите да обсъдят предложенията за мажоритарни парламентарни избори с абсолютно мнозинство в два тура, намаляване на партийната субсидия и задължително гласуване. Резултатите от референдума обаче не стават автоматично задължителни, тъй като за това не достигат около 12 000 гласа, според официални данни. Именно поради тази причина Трифонов и сценаристите му отправиха брутални нападки към ЦИК, а освен това оспорват пред Върховния административен съд резултатите от референдума.

В същото време Трифонов и сценаристите му настояват Народното събрание да се съобрази с допитването и да гласува незабавно промените, които омбудсманът Мая Манолова спешно претвори в проектозакон.

"Аз нямам партия, аз съм един от тези 2.5 млн. души. Суверенът ясно е казал – мажоритарна система, не смесена, не смесена пропорционална, а мажоритарна система от два тура", настоя шоуменът, запитан дали би одобрил частичен мажоритарен вот.

По думите му експертите, критикуващи варианта за мажоритарен вот с абсолютно мнозинство в два тура, са платени и просто работят в интерес на партиите. Трифонов смята, че настоящият парламент има достатъчно време преди предсрочните избори да приеме промените в избирателната система, поискани от гласувалите на референдума.

"Политическите партии нямат обаче желание да го направят, което ги поставя в интересна ситуация – те не се съобразяват с воля на собствения си суверен. Политическите партии не са назначени като в дворец, а работят там, защото хората са ги избрали и трябва да се съобразяват с това. Мисля, че този парламент е длъжен да се съобрази с волята на собствения си народ", добави шоуменът.

Помолен да даде пример за нередностите на референдума, които предаде на главния прокурор, Трифонов посочи единствено, че в нарушение на закона е имало 350 000 плика за бюлетини по-малко, което определи като "предварително заложен капан".

Срещата на шоумена с Цацаров може да бъде определено като ексклузивна, тъй като главният прокурор по принцип не приема граждани, а представители на други институции, какъвто Трифонов определено не е. Очевидно обаче в случая става въпрос и за лични симпатии предвид факта, че главният прокурор стана първият висш представител на властта, изразил категорично одобрение за резултатите от референдума.

"Доколкото прочетох гласовете, които не са стигнали, за да произведе референдумът целите си, са 12 -13 хиляди. Отговорност на парламентарно представените политически партии е референдумът да произведе този ефект, който би произвел, ако ги имаше тези гласове", коментира той след гласуването, определяйки референдума, като "нещо голямо", коментира Цацаров в нощта след първия тур на президентските избори, когато бе проведен и референдумът.

"За първи път е имало толкова масово участие от страна на населението на референдум и за първи път можем да говорим за истински референдум, с ясно и точно поставени въпроси, които касаят бъдещето на страната", обобщи тогава Цацаров личната си позиция.

Предстои да се види в каква степен държавното обвинение ще се ангажира с проверка на данните за нарушения, предоставени от шоумена Трифонов, като се има предвид, че във всички видове избори, произвеждани у нас, постъпват множество сигнали за манипулации, измами и нарушения, които никога не стигат до реалните им поръчители.

Споделяне

Още по темата

Още от България