Слави Трифонов може да се окаже диспечер на властта

Шоуменът надминава Бойко Борисов по одобрение, според данните на "Галъп Интернешънъл"

Архив

Според социолога от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов шоуменът Слави Трифонов, който обяви, че ще прави политически проект, се опитва да изгради образ на човек, който е равно отдалечен от всички политически сектори и "ако някой си мисли, че ще бъде удобен партньор или патерица - се лъже".

"Трифонов явно си е направил сметка, че и традиционните партии са в упадък. Утре може да се окаже, че той става диспечер в политическия процес. От него може да зависи кой да е на власт", каза Симеонов пред Нова тв.

Доверието към Трифонов – по-голямо от това към Борисов

Според последното изследване на социологическата агенция, огласено в четвъртък, Трифонов получава 39 на сто доверие срещу 41 на сто недоверие.

Държавният глава Румен Радев и омбудсманът Мая Манолова се радват на най-високо доверие и именно те са двете фигури у нас с положителен рейтинг - доверието в президента (56%) и омбудсмана (55%) е повече от недоверието. Кметът на София Йорданка Фандъкова през юли 2019 г. получава 31% доверие срещу 47% недоверие.

Трифонов се радва на повече одобрение от премиера Бойко Борисов, към когото има 30% доверие срещу 54% недоверие, сочат данните. Изследването е проведено по метода "лице в лице" сред 833 души в периода между 5 и 12 юли. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Шоуменът "малко изтърва времето" за партия

По думите на Първан Симеонов шоуменът "малко е изтървал времето" да направи партия. "Данните за доверието в Трифонов са сравнително добри. Назад във времето са били и по-добри", обясни социологът.

Той подчерта, че доверието в Трифонов е преди всичко доверие в човек, който е стоял отстрани на политиката и е бил неин коректив. "Когато влезеш в политиката, започват да гледат на теб по съвсем друг начин и това доверие започва да се харчи”, смята Симеонов.

Кои партии трябва да се притесняват от Трифонов

Според Първан Симеонов от политическия проект на Слави Трифонов е естествено да се притесняват протестните, популистките, патриотичните формации.

"Най-големият резерв на Трифонов са млади хора, протестно настроени хора, които биха гласуват за пръв път. Това е и добра новина, защото има нова енергия. Това е и лоша новина, защото този тип избиратели са много непостоянни. Разбира се и БСП трябва да се притеснява, защото може да им отнеме донякъде монопола върху протестното и наказателно гласуване", каза Първан Симеонов.

"ГЕРБ обаче също трябва да се притеснява. Типът на гласоподавателите на Трифонов са били и гласоподаватели на партии като ГЕРБ”, коментира социологът.

Подобни проекти вече са виждани в България

"Това, което той пропагандира, се харесва. Не е изключено да продължи да налага част от този свой дневен ред. Най-опасно за проекта на Трифонов е да не надценят възможностите си, защото подобни проекти вече са виждани в България. Вярвам, че са измислили нещо, с което да са различни”, коментира Първан Симеонов.

В края на последното предаване от "Шоуто на Слави", което се излъчи в сряда по бТВ, шоуменът обяви създаването на политически проект "Няма такава държава", както и на нов телевизионен проект "Седем осми". Целта на политическия му проект ще е да превърне в закон решенията, подкрепени от мнозинството граждани, гласували на референдума, организиран от екипа му.

Тв проектът щяло да стартира след 15 септември. Трифонов не обяви къде ще се излъчва то, а се обърна към зрителите с думите, че е сигурен, че ще разберат къде може да го гледат. Девизът на предаването щял да е "Силата е в истината".  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?