Слави Трифонов няма да е депутат. Ще носи отговорност от "друга институция"

Лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов няма да се кандидатира за депутат на предстоящите на 11 юли парламентарни избори.

Трифонов обясни решението си с това, че неговото място не е в парламента, а "да носи отговорност за хората, които са в НС и за това, което правят".

Той посочи във Фейсбук, че партията е създадена като платформа, на която да се качат професионалисти, които имат желание и смелост да правят, каквото трябва.

Трифонов намекна и за бъдещите си планове.

"Аз мога да нося тази отговорност и от една друга институция, но за това… като му дойде времето", каза той, без да уточнява какво има предвид.

Слави Трифонов ръководи телевизията си 7/8 TV, където е и водещ на вечерно шоу. Голяма част от сценаристите му, които също са водещи в телевизията, заеха челните места в депутатските листи на изборите на 4 април и един от тях- Тошко Йорданов - бе председател на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) в просъществувалия по-малко от месец 45-ти парламент. Самият Слави Трифонов бе водач на две листи, но не се появи въобще в Народното събрание, след като в изборната нощ съобщи, че е заразен с Covid.

ИТН бе втора политическа сила и заедно с другите две протестни формации - "Демократична България" и "Изправи се!Мутри вън!" консолидира блок срещу ГЕРБ, който обаче нямаше достатъчно мнозинство за правителство, тъй като отказа предложената подкрепа от БСП и ДПС. Така се стигна до разпускането на парламента и насрочването на нови избори, на които Трифонов очаква да получи по-голям резултат, за да не зависи от ГЕРБ, БСП и ДПС, които окачестви като "вредни, алчни и доказано компрометирани".

Последващи социологически проучвания показаха ръст в подкрепата за ИТН и другите две протестни парнии, но към момента няма актуални и надеждни данни какви са нагласите на избирателите, още повече, че ситуацията рязко се промени след обявените от САЩ санкции срещу Пеевски, Божков, ченге на Пеевски и още трима българи заради "значима корупция".

В този контекст не е ясно как симпатизантите на ИТН ще посрещнат новината, че техният кумир Слави Трифонов няма да се кандидатира за депутат. В маниера на бившия цар Сакскобургготски, Трифонов остава "госпподар на мълчанието" за бъдещите си планове, обещавайки да открехне завесата "когато му дойде времето", докато в същото време ГЕРБ го обвиняват в безотговорност и кроежи за президентска република и "еднолично управление" на президента Румен Радев, чието служебно правителство предприе разтресе устоите на предходната власт.

Не е ясно и за каква "друга институции" говори Трифонов, от която може да носи отговорност. Това, че не е депутат, не пречи да бъде избран за министър-председател. Другата възможност е да се кандидатира за президент на изборите тази есен.

По-рано тази година Трифонов даде заявка, че може да подкрепи държавния глава Румен Радев за втори мандат.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?