Слави Трифонов отказа да прави кабинет, щяло да е самоубийство (обновена)

Той номинира шахматистката Антоанета Стефанова за премиер, но се върви към нови избори

Слави Трифонов отказа да прави кабинет, щяло да е самоубийство (обновена)

Лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов номинира шахматистката Антоанета Стефанова за премиер, но тя ще върне мандата за съставяне на кабинет. Така и вторият мандат, който президентът Румен Радев предстои да връчи, ще е неуспешен и вероятно се върви към бързи предсрочни избори.

"Разбира се, Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага. На секундата. Защото "Има такъв народ" (ИТН) няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство. Стабилно правителство. Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост", написа Слави Трифонов във Фейсбук в понеделник сутринта.

Позицията на Трифонов предизвика остри коментари от представители на други политически сили, включително от премиера в оставка Бойко Борисов, който го нарече "политически страхливец". БСП пък обвини партията му "Има такъв народ", че хвърля държавата в хаос и осигурява връщането на ГЕРБ.

По-късно Трифонов излезе с ново видеопослание във Фейсбук под формата на интервю с един от неговите сценаристи.

"Не е вярно, че бягаме от отговорност. Това е все едно на един камикадзе, който не иска да се самоубие, ти да му кажеш: Ти си страхливец", заяви Трифонов.

Той отново обясни, че не може да има правителство в тази ситуация, "защото така е разпоредил суверенът".

"Не може да има стабилно правителство. Като няма стабилно правителство, не може да има стабилно управление. Това е все едно някой, който кара кола, да зависи от други хора, които стоят отстрани - катастрофата е неизбежна. Българският гласоподавател е гласувал така: ГЕРБ са първи, имаха възможност да съставят правителство, не успяха. Ние нямаме възможност да съставим стабилен кабинет, защото нямаме необходимия брой депутати и необходимите партньори", коментира Трифонов.

Той допълни, че кабинет на малцинството би бил в зависимост от тези, които са част от нещо, срещу което партията му се бори. "Те не могат да бъдат управляващи. Народът не се е разпоредил така. А ако ние направим правителство в момента, ще бъдем зависими и управлявани от партиите, които ще го подкрепят", каза Трифонов.

Той заяви, че освен това има други сценарии: например следващият, който вземе мандата, може да бъде подкрепен от други, които искат да спасяват държавата.

Трифонов каза, че ако партията му ИТН не участваше на тези избори, статуквото щеше отново да победи и отново да са ГЕРБ и някакви техни патерици на власт, показвайки патериците си.

"В крайна сметка народът ще се разпореди"

"БСП щяха да са в опозиция, ДПС да има своите функции. Докато сега с участието на ИТН цялата система се променя. Явно няма да е от първия път. Какъв е проблемът да има избори? Никой не бива да се страхува от прилагането на Конституцията. В крайна сметка народът ще се разпореди", заяви Трифонов.

Президентът Румен Радев още не е казал кога ще връчи втория мандат, но по конституция той връчва и трети на партия по свой избор.

В събота той даде заявка, че ще осигури време за работа на парламента, за да промени изборните правила и да актуализира бюджета.

Какво следва?

При втори отказ президентът възлага съставяне на правителство на трета парламентарно представена партия, като не е задължително това да е третата по големина партия (в случая БСП).

Ако и тя не предложи правителство, парламентът трябва да бъде разпуснат, поради неспособност да изпълни основното си конституционно задължение.

Радев ще назначи служебно правителство, което ще подготви предсрочни избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България