Слави Трифонов прави партия и нов телевизионен проект

Сн. БГНЕС, архив

Шоуменът Слави Трифонов обяви създаването на политически проект "Няма такава държава", както и на нов телевизионен проект "Седем осми". В края на последното предаване от "Шоуто на Слави" по бТВ той обяви, че целта на политическия му проект ще е да превърне в закон решенията, подкрепени от мнозинството граждани, гласували на референдума, организиран от екипа му.

Тв предаването, което ще се казва "Седем осми", както е името на продуцентската компания на Трифонов, щяло да стартира след 15 септември. Трифонов не обяви къде ще се излъчва то, а се обърна към зрителите с думите, че е сигурен, че ще разберат къде може да го гледат. Девизът на предаването щял да е "Силата е в истината".

Преди да обяви бъдещите си планове Трифонов започна финалния си монолог в предаването с това, че преди 19 години, когато е стартирало "Шоуто на Слави", България е била много по-напред в класацията по свобода на словото. След това изреди държавите, които през тези години са изпреварили страната.

"Става въпрос за отнемане на свободата да говориш, да се изразяваш, да имаш мнение, гледна точка. Твоята гледна точка, не всички гледни точки (такова е мотото на новините на бТВ – б.а.)“, каза Трифонов.

"Аз и моите колеги тук се чувстваме несвободни, решихме да изберем обратното на несвободен. За това напускаме бТВ", добави водещият. Той все пак благодари на ръководството и екипа на телевизията. "За нас беше страхотно 19 годишно преживяване, но пред сигурността на сегашната обстановка ние избираме несигурността на свободата.", каза Трифонов.

Преди това в предаването бяха припомнени кадри, излъчени през годините в "Шоуто на Слави". Имаше и кратки разговори с хора от екипа, в които се прокрадваше, че последното издание на предаването по бТВ не е краят и екипът подготвя нови проекти.

По време на самото предаване имаше намеци и за финала му. "Равна по сила на жаждата за любов е жаждата за свобода", каза Иван Кулеков, който е част от екипа на Трифонов. Той обаче не обясни какво има предвид.

В началото на предаването самият Трифонов също говореше с недомлъвки. "Телевизията не се прави с догворки и техника, със супермодерни студиа, със супермодерни студиа. Прави се с хора и екип", каза той, като от думите му се разбра, че говори за бТВ, но без да споменава медията. 

Ето какво каза Трифонов на финала на "Шоуто на Слави":

Уважаеми зрители, през 2002-ра година сме на 38 място по свобода на словото. 2003-2006-та става по-добре – били сме на 35-то място. А сега, през 2019-та сме на 111-то място.

И сега ще ви кажа кои държави през 2009-та са били след нас по свобода на словото, а сега са преди нас. Тоест там хората са по-свободни от нас. 

Албания, Ангола, Армения, Бенин, Бразилия, Бутан, Гамбия, Гвинея, Гвинея Бисау, Грузия, Доминиканска Република, Еквадор, Ел Салвадор, Етиопия, Израел, Кения, Кот Д`ивоар, Киргизтан, Коморски острови, Косово, Лесото, Мавритания, Мозамбик, Мадагаскар, Молдова, Монголия, Непал, Нигер, Перу, Сейшели, Сенегал, Сиера Леоне, Тимор-Лесте, Тунис, Украйна, Фиджи, Хърватска, Черна Гора и Южна Корея.

Става дума за свобода. Отнемане на свобода. Свободата да говориш, да се изразяваш, да имаш мнение, да имаш твоята гледна точка. Не всички гледни точки, а твоята гледна точка. И на кой му пука? Видимо на огромната част от медиите не им пука. За вас, уважаеми зрители, не знам, но на мен ми пука. На моите колеги, с които имам честта да работя – също. Българския език има думата свободен, но няма обратната дума. Може би… не-свободен. Тъй като аз и моите колеги тук се чувстваме несвободни, решихме да изберем обратното на несвободен.

Затова ние напускаме Би Ти Ви. Благодарни сме на Би Ти Ви и на всички хора, с които сме работили - всички мениджъри, всички служители. За нас беше страхотно 19 годишно преживяване.

Но пред сигурността на сегашната обстановка ние избираме несигурността на свободата.

Затова ще създадем собствен телевизионен проект и ще го стартираме след 15-ти септември. Къде и как ще разберете, уважаеми зрители, сами. Вярвам в това. В момента уточняваме всички технически параметри, затова мога само да ви кажа как ще се казва този проект и кога ще стартира. Ще се казва “Седем – Осми” и ще стартира след 15-ти септември. Неговият девиз ще бъде “Силата е в истината!”

Но това не е достатъчно. 

Аз и моите колеги бяхме инициатори на Референдум, на който гласуваха 3 милиона и половина българи, а политическата класа се подигра с нас. С нас - българските граждани. И волята на гласувалите на законен референдум българи бе пренебрегната. Направихме всичко възможно и доказахме, че Референдумът беше успешен. В съда доказахме, че ЦИК е нарушила закона и не е отчела много повече от онези липсващи 12 хиляди гласа. След това народното събрание също наруши закона, който само беше приело, и отказа да разгледа резултатите от референдума.

Ние протестирахме срещу това беззаконие и там, пред парламента, казах на политическата класа, че като не искате да ни гледате отвън ще ни гледате отвътре.
Уважаеми зрители, аз съм последователен и никога не се отказвам на средата на пътя.

Затова ще създадем политически проект, който ще се казва “Няма такава държава”, чрез който по законен начин всички решения на Референдума ще бъдат превърнати във закон.

Уважаеми зрители, всичко което съм правил досега беше заради вас. И всичко, което ще направя от тук нататък ще бъде отново заради вас. 

За мен беше чест.
 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?