Слави Трифонов с ултиматум към следващото НС: да приеме изборния закон и да се разпусне

Шоуменът заплаши с протести

Слави Трифонов с ултиматум към следващото НС: да приеме изборния закон и да се разпусне

Шоумент Слави Трифонов, който от ефира на частната национална телевизия бТВ организира референдум за промяна на избирателната система, "даде срок" от две седмици на следващия парламент да се заеме с приемане на резултатите от допитването. В противен случай водещият щял да отиде да си търси правата пред парламента.

"Ако за две седмици вие не започнете работа по този въпрос, в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права", се обръща Трифонов към бъдещите депутати в открито писмо, разпространено в понеделник.

То започва с поетичното въведение, че като народ имаме "толкова много красиви неща - музиката, природата, историята, таланта, децата", но "няма справедливост и достойни личности, които да управляват държавата". "Много тъжно, нали?!", пита шоуменът.

Той настоява да се приемат трите точки от допитването - мажоритарен избор в два тура, с абсолютно мнозинство, намаляване на партийната субсидия на един лев и задължително гласуване на избори и референдуми.

Това обаче не е достатъчно – шоуменът пожела законно избраният следващ парламент да се разпусне, след като направи изборната реформа: "След приемането на тези закони новото Народно събрание е длъжно да се разпусне, за да може народът да избере своите представители така, както пожела".

"Два месеца е достатъчно време да прецизирате и приемете конкретните законодателни решения. Ако след този срок вие не сте ги приели и не сте ги превърнали в закон, а само сте симулирали работа, отново ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да отвоювам гражданските си права. Това ще направя сам. Какво ще направят другите два милиона и половина, които мислят като мен, не знам", казва Трифонов в отвореното писмо.

В текста, разпространен от пресцентъра на предаването му, водещият нарича политиците "нагли, самозабравили се, самодоволни и отвратителни". Шоуменът продължава патетично:

"Въпросната политическа клика, с различните си представители, заедно със слугинските им медии, в хор пееха, че това е мой политически проект. А сега в хор си траят, смятайки, че този референдум ще бъде забравен. Е, няма как да стане. Защото е ужасно несправедливо, непочтено, долно и аз не мога да приема, че една шепа комплексирани некадърници ще се чувстват победители над собствения си народ".

След увертюрата Трифонов постановява, че всъщност единствената работа на следващия парламент трябва да бъде "безусловното" приемане на волята на народа.

Допитването, организирано от предаването няма задължителен характер. То се проведе на 6 ноември м.г., като в него участваха 3 488 558 души по броя на намерените пликове в урните, а за да станат задължителни решенията, бяха нужни поне 3 500 585 гласа. Мнозинството от гласувалите отговориха положително на всички въпроси.

Именно заради факта, че решенията на референдума не са задължителни, предходният парламент не се произнесе по референдума. Друг момент е, че самите представители на инициативния комитет обжалваха резултатите, атакувайки твърдението, че общо 12 027 гласа не достигат, за да има националното допитване задължителен характер. По тази причина няма официално решение на ЦИК по темата, което да бъде изпратено в парламента.

Сред юристите на партиите има разногласия дали следващ състав на Народното събрание е длъжен да разгледа отговорите от допитването. Така или иначе обаче основните партии се обявиха за промяна на избирателната система.

Споделяне

Още по темата

Още от България